Διατροφικές οδηγίες - Λίπος

Το λίπος αποτελείται από διάφορα λιπαρά οξέα και είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, καθώς είναι σημαντικό ως πηγή ενέργειας καθώς και ως αποθήκη ενέργειας. Αλλά το πολύ λίπος στο σώμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων.

Το λίπος αποτελεί μέρος της δομής των ιστών του σώματος και είναι ο φορέας ορισμένων βιταμινών. Ορισμένα από τα λιπαρά οξέα του λίπους είναι απαραίτητα για τη ζωή και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο πόσα λιπαρά τρώτε όσο και τι είδους λιπαρά περιέχονται στο φαγητό σας.

Τα λίπη μπορεί να είναι φυτικά ή ζωικά. Τα φυτικά λίπη είναι υγρά λίπη που προέρχονται από φυτικά μέρη, συνήθως από τους σπόρους των φυτών, ενώ τα ζωικά λίπη προέρχονται από τα ζώα.

Το λίπος υπάρχει επίσης τόσο σε στερεή όσο και σε υγρή μορφή.

  • Κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • Απλά κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Επιπλέον, υπάρχουν και τα τρανς λιπαρά οξέα.

Η χημική μορφή των λιπαρών οξέων συμβάλλει στον καθορισμό των διατροφικών ιδιοτήτων και της σύστασής τους, είτε είναι στερεά είτε υγρά. Ένας καλός κανόνας για να γνωρίζετε τη διαφορά είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι πιο σκληρά και στερεοποιούνται γρηγορότερα (π.χ. βούτυρο) από τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο), τα οποία συχνά είναι υγρά, σε θερμοκρασία δωματίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται ορισμένες επιλεγμένες πηγές των διαφόρων τύπων λίπους.

FEDTSYRER KILDER Κορεσμένα λιπαρά Βούτυρο (επίσης αναμεμειγμένα προϊόντα όπως το Kærgården), λίπος για τηγάνισμα, παλμίνη, λαρδί, μπέικον, λουκάνικα, κέικ, γλυκά, καρύδα, σοκολάτα γάλακτος, παγωτό, κρέας και λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κρέμα γάλακτος, ξινή κρέμα, πλήρες γάλα, γιαούρτι, τυριά.  Κορεσμένο Ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, αβοκάντο, λαχανικά, ελιές, ξηροί καρποί, φιστίκια και λάδι Πλήρης κορεσμός

Ελαια: ηλίανθος, λιναρόσπορος, αραβόσιτος, κρόκος, σπόροι σταφυλιού και σόγια.

Προϊόντα δημητριακών, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, αβοκάντο, καρύδια, λαχανικά, αυγά, σόγια.

Λιπαρά ψάρια όπως: σκουμπρί, ρέγγα, τόνος, σολομός, πέστροφα, σαρδέλες κ.λπ.

Transfat Κέικ, ποπ κορν και διάφορα είδη fast food.

Χρειαζόμαστε λίπος - κάθε μέρα.

Το λίπος αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής μας. Για να λειτουργήσει το σώμα μας, χρειαζόμαστε ενέργεια, την οποία λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Χρειάζεται προσπάθεια για να μάθεις να περιηγείσαι στη ζούγκλα των λιπαρών. Ο δρόμος προς την κατανόηση της σημασίας των λιπαρών είναι γεμάτος παράδοξα και απαιτεί από τα άτομα να εξοικειωθούν με το θέμα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο τύπος λίπους που συνιστάται να τρώμε περισσότερο. Καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών σε τρόφιμα μπορείτε να βρείτε στον παραπάνω πίνακα. Εκτός από την παροχή ενέργειας στο σώμα, το λίπος έχει μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες στο σώμα. Τα δύο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του, οπότε πρέπει να προσφέρονται μέσω της διατροφής.

Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος, των ορμονών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντικές για την απορρόφηση και τη μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών: βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Το λίπος βρίσκεται τόσο στα ζωικά όσο και στα φυτικά προϊόντα. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν γενικά περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τα φυτικά προϊόντα. Συνιστάται το λίπος να αντιπροσωπεύει μεταξύ 25-40 f ενέργειας στο σύνολο της διατροφής και να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κυρίως.

Τα κορεσμένα λίπη που πρέπει να μειώσουμε βρίσκονται συχνότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα ζωικά τρόφιμα παρά στα φυτικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και του τυριού, έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ιδίως σε κορεσμένα λιπαρά. Επομένως, οι συστάσεις σχετικά με το τι και πόσο γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τρώμε ισχύουν και για τους χορτοφάγους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Το κορεσμένο λίπος είναι αυτό που είναι αμαρτωλό, εν μέρει επειδή αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, τα ακόρεστα λίπη, ιδίως τα πολυακόρεστα, μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτό που καθορίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και, επομένως, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, αλλά η αναλογία των κορεσμένων προς τα πολυακόρεστα λιπαρά.