Στήθη σε κίνηση - ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ

Στην εβδομάδα 40 εμείς στην Apuls εστιάζουμε στον καρκίνο του μαστού μαζί με τη Δανική Αντικαρκινική Εταιρεία και την εκστρατεία της - SUPPORT THE BREAST. Θέλουμε να είμαστε μια ισχυρή φωνή και θέλουμε να βοηθήσουμε να ωθήσουμε τους Δανούς προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με την άσκηση και την υγεία, η οποία συμβάλλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι σημαντικό για την μας ως εταιρεία να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και όχι μόνο να μπορούμε να προσφέρουμε στους καρκινοπαθείς ένα ασφαλές περιβάλλον και ένα λαμπρό μέλλον. Γι' αυτό υποστηρίζουμε το BRUSTS με την εκστρατεία μας - Breasts in Motion. Μια υποστήριξη για την οποία είμαστε περήφανοι.

Σε αυτή την ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού, όπου συζητάμε τι μπορείτε να κάνετε ως ασθενής με καρκίνο ή ως μέλος της οικογένειάς της, ποια συμπτώματα πρέπει να γνωρίζετε και πώς η άσκηση και η διατροφή μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή με τον καρκίνο και στην πρόληψη του.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στη Δανία. Ο καρκίνος προσβάλλει περίπου 37.000 Δανέζες ετησίως και από αυτές, περίπου 4.700 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού. 1 στις 9 Δανέζες θα πάθει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον για να μειώσουμε αυτό το ποσοστό.

Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους σοβαρότερους καρκίνους στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού είναι περίπου 10%.

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού έχει διπλασιαστεί για τις γυναίκες άνω των 45 ετών. Μέρος της αύξησης οφείλεται στην καλύτερη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού μέσω προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, έχουν προκύψει πολλές νέες γνώσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί, το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί και είναι σήμερα κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από 50 χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται νωρίτερα και αντιμετωπίζεται καλύτερα.

Γιατί παθαίνετε καρκίνο του μαστού;

Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου του μαστού δεν είναι γνωστές, αλλά είναι γνωστοί ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Γενετικοί παράγοντες

Εκτιμάται ότι περίπου 5-10 ε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες.
Γενετικοί παράγοντες σημαίνουν ότι έχετε κληρονομήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αν στην οικογένειά σας υπάρχουν πολλά περιστατικά καρκίνου του μαστού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν γενετικό σύμβουλο και να μάθετε αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο στην οικογένειά σας.

Ορμονικές καταστάσεις

Το σώμα παράγει φυσικά ορμόνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και τη λειτουργία μας. Οι ορμόνες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς οι ορμόνες που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες. Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη οιστρογόνο παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών χαπιών και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης.

Η σεξουαλική ορμόνη οιστρογόνα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μαστών και στη γυναικεία εμφάνιση. Τα αναπαραγωγικά μας όργανα δεν παράγουν ορμόνες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Κάποια στιγμή, η παραγωγή ορμονών μειώνεται. Αυτό είναι που γνωρίζουμε ως εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ο κίνδυνος δυστυχώς αυξάνεται ακόμη και με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (περίπου 1 ποτό την ημέρα) και για κάθε επιπλέον ποτό την ημέρα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά περίπου 5-9%.

Μια μελέτη δείχνει ότι 12 f των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στη Δανία μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι 640 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του αλκοόλ, ενώ 140 πεθαίνουν από αυτό.

Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα όλων των γυναικών και τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, το ίδιο το αλκοόλ έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο.

Συνιστάται να ακολουθήσετε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας για μέγιστο αριθμό 7 τεμαχίων την εβδομάδα για τις γυναίκες. Ωστόσο, στο Apuls συνιστούμε πάντα να πίνετε λιγότερο από αυτό. Ωστόσο, δεν θα προσπαθήσουμε να τρομάξουμε τους ανθρώπους ή να τους στερήσουμε την απόλαυση αυτού του ποτηριού κρασιού. Αλλά έχουμε την ευθύνη να μοιραστούμε αυτή τη γνώση, ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει πότε και πόσο θέλει να πιει.

Υπερβάλλον βάρος και άσκηση

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους. Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του καρκίνου του μαστού.
Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς η σωματική δραστηριότητα προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, αλλά φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό.

Οι πιο σωματικά δραστήριες γυναίκες έχουν περίπου 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που είναι λιγότερο σωματικά δραστήριες.

Συστήνουμε να ακολουθείτε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας να είστε σωματικά δραστήριοι για 30 λεπτά την ημέρα και να ανεβάζετε τους καρδιακούς σας παλμούς 2-3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Εάν είστε σωματικά δραστήριες, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και ενός ευρέος φάσματος άλλων ασθενειών και καταστάσεων. Η άσκηση είναι πάντα μια καλή επιλογή και θα μιλήσουμε αργότερα για το τι είδους άσκηση μπορείτε να κάνετε ως καρκινοπαθής.

Εγκυμοσύνη και έμμηνος κύκλος

Τα βλαστικά κύτταρα του μαστού ωριμάζουν πλήρως μόνο κατά την πρώτη εγκυμοσύνη. Όσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ωρίμανση των βλαστικών κυττάρων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επομένως, οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά σε νεαρή ηλικία θα έχουν μικρότερο κίνδυνο από τις γυναίκες που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ή δεν αποκτούν καθόλου παιδιά.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο περισσότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους περνάει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που γεννούν πολλά παιδιά θα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται στους λιγότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιόδων θηλασμού δεν υπάρχει η ίδια ορμονική επίδραση.

Οι γυναίκες με πρώιμη πρώτη έμμηνο ρύση ή/και καθυστερημένη εμμηνόπαυση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, καθώς υποβάλλονται σε πολλαπλούς εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αυτό ισχύει επίσης για τις γυναίκες που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, καθώς παρατείνει την ορμονική επίδραση στον ιστό του μαστού.

Αυτά μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μπορείτε να κάνετε πολλά για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στην Apuls, οι βασικές μας αξίες είναι η άσκηση και η υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα συμβουλεύουμε πάντα τον καθένα να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για το σώμα και την υγεία του. Μπορείτε:

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι
  • Χάνετε βάρος αν είστε υπέρβαροι
  • Παίρνοντας τα παιδιά από νωρίς 
  • Ακόμα και τα παιδιά σας
  • Μην παίρνετε συμπληρώματα ορμονών μετά την εμμηνόπαυση

Το στρες, το κάπνισμα, η κατάθλιψη και η διατροφή δεν έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξετε

Κατά κανόνα, είναι οι ίδιες οι γυναίκες που παρατηρούν τα συμπτώματα. Το πιο γνωστό και φυσιολογικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι ένας όγκος στο στήθος. Υπάρχουν όμως και άλλα που πρέπει να προσέξετε, και αυτά είναι οι αλλαγές ή οι ανωμαλίες στο στήθος.

Γνωρίστε το σώμα σας και πώς αισθάνεστε το στήθος σας. Κάθε μαστός είναι διαφορετικός. Αυτό που είναι φυσιολογικό για μια γυναίκα δεν χρειάζεται να είναι για μια άλλη. Το στήθος θα έχει επίσης διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση ανάλογα με την περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου και την ηλικία σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το στήθος σας και να πηγαίνετε στο γιατρό αν παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές.

Ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι ο μαστογραφικός έλεγχος, ο οποίος προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, και συνιστάται να παρακολουθείτε τις εξετάσεις αυτές. Αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε αυτοεξέταση του μαστού. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να εξετάσετε μόνοι σας το στήθος σας και η ποιότητα της εξέτασης διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Οι έρευνες δεν μπόρεσαν να δείξουν ότι η συστηματική τακτική αυτοεξέταση βελτιώνει την εμπειρία ή ότι η αυτοεξέταση είναι καλύτερη από τη γενική επίγνωση του σώματος. Πολλές γυναίκες βρίσκουν εξογκώματα που δεν είναι καρκινικά και αυτό μπορεί να προκαλέσει περιττή ανησυχία. Ωστόσο, είναι λογικό να έχετε επίγνωση του στήθους σας και να απευθυνθείτε σε γιατρό εάν:

  • Αισθάνεστε ένα σκληρό, άδειο εξόγκωμα που δεν μπορεί να μετακινηθεί στο στήθος σας
  • Αισθάνεστε πύκνωση στο στήθος ή στη μασχάλη σας
  • Αίμα ή διαυγές υγρό που βγαίνει από τη θηλή ή η θηλή αρχίζει να ανασύρεται
  • Παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος, όπως σύσπαση του δέρματος, πιθανόν ρυτίδες ή το δέρμα στο στήθος να γίνεται σαν πορτοκάλι
  • Παθαίνετε πληγές/έκζεμα στις θηλές σας
  • Φλεγμονή-όπως ερυθρότητα, θερμότητα και πρήξιμο

Οι αλλαγές θα είναι συχνά καλοήθεις και ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ σπάνιος σε γυναίκες κάτω των 30 ετών, αλλά για να είστε σίγουροι, ζητήστε από το γιατρό σας να σας ελέγξει αν παρατηρήσετε αλλαγές.

Πώς να κάνετε μια αυτοέρευνα

1. Κοιτάξτε τον εαυτό σας ενώ στέκεστε ή κάθεστε

Καθήστε ή σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη με χαλαρά, χαλαρά χέρια. Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός είναι καλός. Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε το στήθος σας. Συχνά θα είναι ελαφρώς διαφορετικές. Το ένα θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο και σε πολλές γυναίκες το ένα στήθος θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το άλλο.

Παρατηρήστε αν τα στήθη έχουν αλλάξει από καιρό σε καιρό. Αναζητήστε:

  • αλλαγές στο σχήμα του στήθους
  • αλλαγές στο μέγεθος του στήθους
  • αλλαγή της θηλής (για παράδειγμα έκζεμα)
  • Αποβολή ή αιμορραγία από τη θηλή
  • Ενσφήνωση του μαστού ή της θηλής
  • Παθήσεις ή πρηξίματα (προεξοχές) στο στήθος ή τη θηλή
  • Ερυθρότητα ή φλέβες που είναι πιο εμφανείς από το κανονικό

2. Κοιτάξτε τον εαυτό σας με τα χέρια υψωμένα

Ξεκινήστε την εξέταση ακίνητοι με τα χέρια σας υψωμένα πάνω από το κεφάλι σας. Στη συνέχεια, κοιτάξτε το στήθος σας ενώ σηκώνετε αργά και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη θηλή:

  • Τραβάει προς τα μέσα σε ορισμένα σημεία αλλά όχι σε άλλα;
  • Έχετε άλλες δερματικές εσοχές;

Ψάξτε επίσης για εσοχές στην κάτω πλευρά του στήθους, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές όταν στέκεστε χαλαροί.

3. Νιώστε τον εαυτό σας καθώς σηκώνεστε

Αφού εξετάσατε καλά το στήθος σας, ήρθε η ώρα να το ψηλαφήσετε. Πρώτον, αισθανθείτε όρθιοι. Αισθανθείτε το στήθος σας με ένα επίπεδο χέρι και τα δάχτυλά σας ενωμένα. Είναι πιο εύκολο να αισθανθείτε το στήθος σας όταν είναι καλυμμένο με κρέμα ή σαπούνι. Φανταστείτε να χωρίζετε το στήθος σας σε τέταρτα χρησιμοποιώντας μια κάθετη και μια οριζόντια γραμμή και να ψηλαφίζετε συστηματικά κάθε τέταρτο. Ξεκινήστε από την εξωτερική άκρη του τεμαχίου και μετακινήστε το χέρι σας προς το κέντρο, δηλαδή προς τη θηλή. Κατά μήκος των πλευρών, το στήθος είναι συχνά το πιο παχύ και το πιο πλεγμένο. Ειδικά οι νεαρές γυναίκες έχουν συχνά ελαφρά "εξογκώματα" στο στήθος, αλλά αυτά τα εξογκώματα είναι σχεδόν πάντα καλοήθη. Το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε αν τα εξογκώματα αλλάζουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίσετε το στήθος σας όταν είστε νέες. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν ένα εξόγκωμα είναι σημαντικό ή αν έχει αλλάξει, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε έναν γιατρό.

4. Εξέταση της μασχάλης

Πρώτα εξετάστε τη μασχάλη ενώ στέκεστε ακόμα όρθιοι. Σηκώστε το χέρι σας μέχρι τη μέση και τοποθετήστε τρία από τα δάχτυλα του αντίθετου χεριού ψηλά στη μασχάλη που θέλετε να εξετάσετε. Στη συνέχεια, αφήστε το χέρι σας να κρέμεται χαλαρά ενώ εξετάζετε τη μασχάλη για λεμφαδένες που μοιάζουν σχεδόν με μικρά μπιζέλια. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε τους λεμφαδένες αν τους ψηλαφήσετε προσεκτικά. Αυτό που πρέπει να αναζητήσετε είναι κόμβοι μεγαλύτεροι από ένα εκατοστό, κόμβοι που αλλάζουν ή νέοι κόμβοι.

Υπάρχουν πολλές αιτίες διόγκωσης των λεμφαδένων και η συντριπτική πλειονότητα είναι αβλαβής. Είναι σπάνιο ο καρκίνος του μαστού να εμφανίζεται μόνο ως όγκος στη μασχάλη - αν πρόκειται για καρκίνο του μαστού, συνήθως θα υπάρχει πάντα ένας όγκος στο μαστό. Αλλά για να είστε σίγουροι, αν παρατηρήσετε ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα στη μασχάλη σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

5. Νιώστε το στήθος σας ενώ είστε ξαπλωμένοι

Επαναλάβετε όλη την αίσθηση του στήθους και της μασχάλης ενώ είστε ξαπλωμένοι. Ειδικά το κάτω μέρος του θώρακα είναι συχνά ευκολότερο να ψηλαφηθεί σε αυτή τη θέση. Όταν εξετάζετε τη μασχάλη, κάντε το πρώτα με το χέρι σας κάτω στο πλευρό σας και μετά με το χέρι σας υψωμένο πάνω από το κεφάλι σας.

Τι μπορώ να κάνω ως συγγενής/φίλος ενός ατόμου με καρκίνο;

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξέρετε τι να πείτε σε έναν φίλο, συνάδελφο ή μέλος της οικογένειας που πάσχει από καρκίνο. Μπορείτε να ρωτήσετε γι' αυτό; Μήπως ενοχλείτε; Τι γίνεται αν αναστατωθεί; Και τι θέλετε πραγματικά να κάνετε εσείς οι ίδιοι;

Πολλοί καρκινοπαθείς χαίρονται πραγματικά που οι άνθρωποι γύρω τους τους σκέφτονται και τους δείχνουν. Μερικές φορές μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση να λάβετε εξωτερική βοήθεια.

Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτείτε με τι θέλετε να βοηθήσετε. Ίσως θέλετε να προσφέρετε πρακτική βοήθεια; Μπορεί να είναι το κούρεμα του γκαζόν ή το μαγείρεμα φαγητού για να το βάλετε στην κατάψυξη.
Μήπως θέλετε να βοηθήσετε συναισθηματικά; Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακούγοντας και αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του καρκινοπαθούς.

Προσφέρετε την υποστήριξη που μπορείτε - ανεξάρτητα από τη σχέση σας με το άτομο που πάσχει από καρκίνο.

Αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιον που έχει νοσήσει από καρκίνο

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε τι να πείτε σε κάποιον που έχει νοσήσει από καρκίνο. Αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να πείτε ότι γνωρίζετε ότι το άτομο έχει καρκίνο. Τότε το άτομο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι γνωρίζετε.

Αν δεν είστε σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης, καλό είναι να ρωτήσετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ρωτήσετε:

  • Θα σας βοηθούσε αν ερχόμουν και κούρευα το γρασίδι/έφερνα φαγητό για την κατάψυξη;
  • Θα ήταν εντάξει αν τηλεφωνούσα ή περνούσα από εδώ και από εκεί, ή μήπως χρειάζεστε λίγη ησυχία και ηρεμία;

Παροχή επιλογών, διευκολύνετε τον καρκινοπαθή να πει όχι σε μια προσφορά βοήθειας αν δεν την χρειάζεται.

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο πρέπει να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση που τους έχει φέρει η ασθένεια και σε κάποιους δεν αρέσει να δέχονται βοήθεια.

Για πολλούς καρκινοπαθείς, είναι ωραίο να μη χρειάζεται να ζητούν οι ίδιοι βοήθεια. Γι' αυτό κάντε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορείτε και θέλετε να βοηθήσετε. Για παράδειγμα:

  • Ζητήστε αν ο καρκινοπαθής χρειάζεται κάτι από το σούπερ μάρκετ όταν πάτε για ψώνια ούτως ή άλλως
  • Αναρωτηθείτε αν πρέπει να πάρετε το παιδί τους στο ποδόσφαιρο όταν φέρνετε το δικό σας παιδί
  • Παρακαλώ οδηγήστε για εξέταση ή θεραπεία
  • Παρακαλείστε να ετοιμάσετε επιπλέον μερίδες φαγητού για την κατάψυξη
  • Παρακαλώ κουρέψτε το γκαζόν ή βγάλτε βόλτα το σκύλο
  • Καλέστε τα παιδιά στο σπίτι σας για μια μέρα παιχνιδιού μια στο τόσο
  • Ευχάριστο στο καθάρισμα
  • Πείτε του να ποτίσει τα φυτά ή να φροντίσει τα ζώα αν ο καρκινοπαθής πρέπει να νοσηλευτεί

Προτάσεις για την έναρξη της συζήτησης

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε μια συζήτηση, αλλά δοκιμάστε τα εξής:

  • Λυπάμαι που μαθαίνω ότι έχετε καρκίνο
  • Σκεφτόμουν πολύ για σένα, αφού έμαθα ότι αρρώστησες
  • Πώς αισθάνεστε;

Αν ο πάσχων από καρκίνο δακρύσει ή αρχίσει να κλαίει όταν η συζήτηση φτάσει στην ασθένεια, θα μπορούσατε να πείτε: Βλέπω ότι επηρεάζεστε. Μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό ή προτιμάτε να μιλήσουμε για κάτι άλλο;

Βοηθήστε να δημιουργήσετε διαλείμματα από την ασθένεια

Όταν πάσχετε από καρκίνο, η ασθένεια και η θεραπεία μπορεί να απορροφήσουν πολλές από τις σκέψεις σας. Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο αισθάνονται καλά που μοιράζονται τις σκέψεις τους, αλλά μπορεί επίσης να γεμίσουν τόσο πολύ που μπορεί να είναι ωραίο να κάνουν ένα διάλειμμα από αυτές.

Μπορείτε να βοηθήσετε κάνοντας ερωτήσεις και μιλώντας για άλλα θέματα εκτός από την ασθένεια. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να δημιουργήσετε διαλείμματα και χαλάρωση:

  • Βγάλτε τον καρκινοπαθή μια βόλτα στην πόλη, σε ένα καφέ, στον κινηματογράφο ή αλλού
  • Δείτε τηλεόραση μαζί
  • Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί
  • Μολυνθείτε σε ένα υδρομασάζ ή κάντε μασάζ
  • Λαβ ένα απόγευμα
  • Αν ο καρκινοπαθής είναι κατάκοιτος, μπορείτε να προσφέρετε στον σύντροφό του να ξεκουραστεί από το σπίτι και να μείνει με τον καρκινοπαθή για λίγες ώρες

Αν σας ζητηθεί να κάνετε κάτι που δεν θέλετε

Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε σε μια συνάντηση ή σε μια έρευνα, αλλά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Είναι πάντα εντάξει να πείτε όχι σε κάτι που δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να χειριστείτε. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πεις όχι.

Αν θέλετε να βοηθήσετε με άλλες εργασίες, μπορείτε να προτείνετε να κάνετε αυτή αντί για αυτή που δεν θέλετε να κάνετε.

Αν νομίζετε ότι οφείλετε στον καρκινοπαθή έναν λόγο για να πείτε όχι, είναι συνήθως καλύτερο να το πείτε όπως είναι. Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο το καταλαβαίνουν αυτό.

Husk

  • Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι τους συμπονάτε και ότι μπορείτε να δεχτείτε τα συναισθήματά τους
  • Δεν μπορείτε να πείτε τίποτα που θα απομακρύνει την ασθένεια
  • Δεν μπορείτε να πείτε τίποτα για να απομακρύνετε τις ανησυχίες τους για την ασθένεια

Ζώντας με τον καρκίνο του μαστού

Το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Εάν έχετε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μαστού, μπορεί να χρειαστεί να μάθετε να ζείτε με ένα αλλαγμένο σώμα και εικόνα σώματος. Πολλοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκινοπαθείς βιώνουν περιόδους ακραίας κόπωσης.

Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας για να έχετε μια καλή ζωή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στο Apuls, εστιάζουμε στην άσκηση και τη διατροφή για μια υγιή ζωή, και η άσκηση και η διατροφή έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο αν έχετε καρκίνο.

Κίνηση κατά τη διάρκεια του καρκίνου

Υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας σε σχέση με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ασκούνται βιώνουν λιγότερη κόπωση και κατάθλιψη και έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ασκούνται. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση. Έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Αν λοιπόν έχετε καρκίνο, είναι καλό για εσάς να συνεχίσετε να ασκείστε και να κινείστε. Αν δεν ασκείστε πριν αρρωστήσετε, μπορεί να σας συμφέρει να ξεκινήσετε μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μετά τη θεραπεία του καρκίνου, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε ξανά το σώμα σας.

Μετά τη θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται επίσης αποκατάσταση επειδή έχουν σωματικά προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσει ο γιατρός και συνήθως θα γίνει με φυσιοθεραπευτή.

Η κατάρτιση μπορεί:

  • Πνευματική κόπωση - ακόμη και αν κάνετε χημειοθεραπεία
  • Αυξήστε τη φυσική σας κατάσταση και τη μυϊκή σας δύναμη
  • Βελτιώστε την ευημερία σας
  • Προσφέρει τη συνολική σας υγεία - την καρδιά, την κυκλοφορία και την αρτηριακή σας πίεση

Πώς να επιτύχετε σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή

Για αρχή, μπορείτε να ασκείστε όσο μπορείτε και θέλετε. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να έχετε επίγνωση των σημάτων του σώματός σας στην πορεία και να ανταποκρίνεστε σε αυτά. Αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με το γιατρό σας ή το προσωπικό του νοσοκομείου για το πόσο μπορείτε να ασκείστε.

Σταθείτε, παίξτε, πηδήξτε, χορέψτε - χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία για να ενεργοποιήσετε το σώμα σας - εδώ στο apuls κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να ζήσουν μια δραστήρια ζωή. Είμαστε πάντα έτοιμοι να σας βοηθήσουμε και να σας καθοδηγήσουμε στον τομέα του εξοπλισμού άσκησης κ.λπ.

Η γυμναστική δεν είναι μόνο να τρέχεις στο γυμναστήριο ή να περνάς 30 λεπτά στο ποδήλατο γυμναστικής στο σαλόνι σου. Η κίνηση και η άσκηση μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα, αρκεί να κάνετε το σώμα σας να κινείται και τους καρδιακούς σας παλμούς να ανεβαίνουν, όπως όταν: ανεβαίνετε τις σκάλες στη δουλειά, πλένετε το πάτωμα, βγάζετε βόλτα το σκύλο ή απλά εργάζεστε στον κήπο στο σπίτι.

Συμβουλές για να εντάξετε την κίνηση στην καθημερινή ζωή

  • Αν βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου πρέπει να κάθεστε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, φροντίστε να κάνετε διαλείμματα ενδιάμεσα, να στέκεστε όρθιοι και να περπατάτε αν είναι δυνατόν
  • Περιμένετε τις σκάλες αντί για τις κυλιόμενες σκάλες και τα ασανσέρ
  • Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε την πιο απομακρυσμένη από εσάς τουαλέτα (αν υπάρχουν περισσότερες επιλογές)
  • Όλες οι δουλειές του σπιτιού απαιτούν κίνηση, γι' αυτό δώστε προτεραιότητα στις εργασίες στο σπίτι, αν μπορείτε να το καταφέρετε (μαγείρεμα, καθάρισμα, πλύσιμο ρούχων, κηπουρική κ.λπ.) 

  • Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τρένο μια στάση νωρίτερα από το συνηθισμένο και συνηθίστε να επιλέγετε το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται πιο μακριά από την είσοδο, όταν βγαίνετε για ψώνια.
  • Πηγαίνετε ή πάρτε το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο όταν πρόκειται να κάνετε μόνο ένα σύντομο ταξίδι 
  • Ραντεβού με καφέ λάβα στην ύπαιθρο. Ξεκινήστε με έναν σύντομο περίπατο πριν τον καφέ ή φέρτε τον καφέ σας σε θερμός
  • Αφήστε σταθερές ρυθμίσεις για το περπάτημα, π.χ. με έναν γείτονα 
  • Χρησιμοποιήστε ένα βηματόμετρο. Θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα - και θα σας παρακινήσει να περπατάτε περισσότερο
  • Πηγαίνετε για σύντομους περιπάτους αν δεν έχετε δύναμη για οτιδήποτε άλλο

Τρόφιμα κατά τη διάρκεια του καρκίνου

Αν μπορείτε να τρώτε όπως τρώτε συνήθως και να μην χάνετε βάρος, τότε η τροφή που είναι υγιεινή για εσάς ως καρκινοπαθή είναι ακριβώς η ίδια με την τροφή που είναι υγιεινή για όλους τους άλλους.

Ένας σημαντικός στόχος της υγιεινής διατροφής, είτε έχετε καρκίνο είτε όχι, είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Το να είσαι λιποβαρής δεν είναι επίσης καλό όταν περνάς μια απαιτητική θεραπεία για τον καρκίνο.

Αν πρέπει να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Να τρώτε μια ποικίλη διατροφή

Τρώγοντας μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, ψαριών και κρέατος, εξασφαλίζετε ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Είναι πολύ καλύτερο να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε παρά να λαμβάνετε πολύ μεγάλες ποσότητες από μερικά.

2. Χαμηλώστε το κρέας

Η Αντικαρκινική Εταιρεία της Δανίας συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερων από 500 γραμμάρια βοείου, μοσχαρίσιου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος (που συχνά αναφέρονται ως κόκκινο κρέας) την εβδομάδα. Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου -ιδιαίτερα καρκίνου του εντέρου- όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε ένα συνδυασμό της συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, των καρκινογόνων ουσιών στο κρέας, όπως οι νιτρικές ενώσεις, και του σχηματισμού καρκινογόνων ουσιών όταν το κρέας τηγανίζεται ή ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία.
Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι ο όρος "κόκκινο κρέας" σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με το πόσο καλά ψημένο είναι το κρέας. Είναι απλώς ένας γενικός όρος για το κρέας από μοσχάρι, μοσχάρι, αρνί και χοιρινό. Τα 500 γραμμάρια ισχύουν ανεξάρτητα από το αν το κρέας είναι μαγειρεμένο ή όχι.

Στη θέση του κόκκινου κρέατος, μπορείτε να τρώτε ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά, τα οποία είναι άπαχες και πλούσιες σε πρωτεΐνες εναλλακτικές λύσεις. Τα αποξηραμένα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.

3. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως - όπως η σίκαλη

Τα ολόκληρα δημητριακά έχουν αντικαρκινική δράση. Εν μέρει επειδή οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης είναι καλές για το εντερικό σύστημα και την πέψη. Εν μέρει επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι χορταστικά και επομένως μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Αν και οι ηλιόσποροι και οι λιναρόσποροι κάνουν ένα ψωμί να φαίνεται χοντρό, δεν είναι καλές πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως. Δεν παρέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες - αλλά παρέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα στο βαρύ μέταλλο κάδμιο, το οποίο συσσωρεύεται στον οργανισμό. Επομένως, οι ηλιόσποροι και ο λιναρόσπορος πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες. Συνιστάται λοιπόν να επιλέγετε σίκαλη.

4. Επιλέξτε κυρίως τα υγρά λίπη

Τα ακόρεστα λιπαρά που ονομάζονται μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα καλό να λαμβάνονται. Βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια όπως το κραμβέλαιο και το ελαιόλαδο και στα ψάρια. Τα αμύγδαλα και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλές πηγές υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών. Από την άλλη πλευρά, είναι καλό να μειώσουμε τα λίπη που παίρνουμε από ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και το βούτυρο, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

5. Τρώτε φρούτα και λαχανικά, ιδίως λάχανο και χονδροειδή λαχανικά

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας δίαιτας που προλαμβάνει τον καρκίνο. Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων, ενώ είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλες υγιεινές φυτικές ενώσεις.

Είναι καλό να τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών - ειδικά τα χοντρά. Το λάχανο και τα κρεμμύδια, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες κατά του καρκίνου.

Τα μούρα και τα βότανα φαίνεται επίσης να έχουν ιδιαίτερα καλή επίδραση σε σχέση με τον καρκίνο.

Αν δεν είστε οπαδός της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ο χυμός φρούτων και λαχανικών είναι επίσης δημοφιλής. Οι χυμοί συχνά περιέχουν πολλή ενέργεια με τη μορφή σακχάρων φρούτων. Ο χυμός μπορεί να είναι καλός αν αισθάνεστε ναυτία, για παράδειγμα, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα, καθώς δεν παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χυμοποιημένα. Μια καλύτερη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι τα smoothies, όπου τα φρούτα και τα λαχανικά αναμειγνύονται.

6. Ελέγξτε την ετικέτα - επιλέξτε προϊόντα με λίγα και αναγνωρίσιμα συστατικά

Σήμερα τρώμε πολλά βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα με μακροσκελείς ετικέτες προϊόντων. Δεν υπάρχει απαραίτητα κάτι ανθυγιεινό ή καρκινογόνο σε ένα προϊόν επειδή ο κατάλογος των συστατικών είναι μακρύς. Ωστόσο, δεν είναι γνωστές οι πλήρεις επιπτώσεις όλων των επιτρεπόμενων πρόσθετων ή των πολλών διαφορετικών μειγμάτων πρόσθετων στα τρόφιμά μας. Επομένως, είναι μια καλή αρχή ασφαλείας να ξεκινάτε με προϊόντα που δεν περιέχουν πολλά συστατικά και στα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε τις πρώτες ύλες που αναφέρονται στον κατάλογο των συστατικών.

Τα πρόσθετα νιτρικά, νιτρώδη και αρωματικά καπνού, που συχνά προστίθενται στα αλλαντικά και στα καπνιστά προϊόντα, είναι καρκινογόνα.

7. Εξοικονομήστε πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι

Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για την αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ζάχαρης στα τρόφιμα και του καρκίνου. Ωστόσο, ως γενικός κανόνας, συνιστάται η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα τρόφιμα, αν θέλετε να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος.

Δεν είναι ακόμη πολλά γνωστά για το αλάτι στα τρόφιμα και τον καρκίνο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Δανέζικη Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά, επομένως, τη μείωση του προστιθέμενου αλατιού και των πολύ αλμυρών τροφίμων, όπως τα αλλαντικά.

8. Αν χάσετε πολύ βάρος, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες

Εάν, λόγω ασθένειας ή θεραπείας, χάνετε πολύ βάρος ή έχετε πολύ μικρή όρεξη, ο κύριος σκοπός του φαγητού σας είναι να σας αποτρέψει από το να χάσετε βάρος. Επομένως, θα πρέπει να τρώτε τροφές που περιέχουν πολλή ενέργεια, ακόμη και σε μικρές μερίδες.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το βάρος και η όρεξή σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό, θα πρέπει να αγνοήσετε τις επτά παραπάνω συμβουλές και αντ' αυτού να σκεφτείτε να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και σας δίνουν πρωτεΐνες. Αντιθέτως, μειώστε τις τροφές που συνήθως θεωρούμε υγιεινές - φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως - καθώς είναι πολύ χορταστικές αλλά χαμηλές σε ενέργεια.

6 καλές ομάδες πρώτων υλών

  • Ολόκληρα δημητριακά (όλα τα είδη και ιδιαίτερα η σίκαλη)
  • Κρεμμύδια (όλα τα είδη κρεμμυδιών, π.χ. σχοινόπρασο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκα κρεμμυδάκια)
  • Λάχανο (όλα τα είδη λάχανου, π.χ. κουνουπίδι, μυτερό λάχανο, κόκκινο λάχανο και μπρόκολο)
  • Αρκούδα
  • Ψάρια και θαλασσινά
  • Μπαχαρικά και βότανα

Ελπίζουμε να γίνατε πιο ενημερωμένη για τον καρκίνο του μαστού και αν γνωρίζετε κάποια ή αν παλεύετε η ίδια με τον καρκίνο του μαστού, να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα θέματα και τις συμβουλές που παραθέσαμε εδώ στο blog post.

Αν θέλετε να βοηθήσετε στην υποστήριξη, δείτε την ροζ σειρά μας εδώ. Ας ενωθούμε για να σπάσουμε τον καρκίνο και να στηρίξουμε το στήθος.