Νέα έρευνα δείχνει ότι το τρέξιμο μπορεί να σας χαρίσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα και αυξημένη νοημοσύνη
Ο παλιός μύθος ότι η μυϊκή μάζα και η νοημοσύνη δεν σχετίζονται μεταξύ τους είναι αναμφίβολα μια αλήθεια με τροποποιήσεις. Η έρευνα για τη σχέση μεταξύ της παραγωγής εγκεφαλικών κυττάρων και της άσκησης συνεχίζεται, για παράδειγμα σε σχέση με την πρόληψη της άνοιας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και τώρα υπάρχουν περισσότερα επιχειρήματα για το γιατί το τρέξιμο, για παράδειγμα, είναι τόσο καλό.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η αερόβια δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο, προκαλεί απότομη αύξηση της κίνησης του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρογένεση). Και υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ικανότητας μνήμης. Το τρέξιμο και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης έχουν αποδειχθεί σε δοκιμές τόσο σε αρουραίους όσο και σε ανθρώπους ότι συμβάλλουν στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη σκέψη. Άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα για να μπείτε στα παπούτσια σας. Δεδομένου ότι η προπόνηση με βάρη δεν προκαλεί την ίδια αύξηση της κίνησης του αίματος, λίγοι ερευνητές σκέφτηκαν ότι η προπόνηση με βάρη θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Όμως, νέες μελέτες δείχνουν το αντίθετο.
Γίνε έξυπνος με το τρέξιμο
Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις ανθρώπινα ζώα με ζώα, αλλά ερευνητές από το Universidad Federal De São Paulo στη Βραζιλία έκαναν πειράματα με αρουραίους για να διαπιστώσουν πώς η αυξημένη μυϊκή μάζα επηρεάζει τον εγκέφαλο των αρουραίων. Έτσι, στην ετήσια συνάντηση της Society for Neuroscience, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα πείραμα που αφορούσε ομάδες αρουραίων, στο οποίο σε μια ομάδα δόθηκε επιπλέον βάρος στην ουρά της και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ανεβοκατεβαίνει μια σκάλα πέντε φορές την εβδομάδα, μια άλλη ομάδα αρουραίων έτρεχε σε διαδρόμους, ενώ η τελευταία ομάδα αρουραίων δεν υποβλήθηκε σε καμία σωματική άσκηση. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι αρουραίοι που έτρεχαν είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα BDNF (Brain Derived Neutropic Factor) - ενός αυξητικού παράγοντα που θεωρείται ότι προάγει τον σχηματισμό νέων κυττάρων - από ό,τι οι αρουραίοι που έκαναν καθιστική ζωή. Το ίδιο ίσχυε και για τους αρουραίους που είχαν βαρίδια δεμένα στην ουρά τους. Και αποδείχτηκε ότι οι σωματικά δραστήριοι αρουραίοι, είτε κουβαλούσαν βάρη είτε έτρεχαν, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης από τους αρουραίους που δεν είχαν σωματική πρόκληση. Υποθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, το τρέξιμο και η προπόνηση δύναμης μας επιτρέπουν να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε καλύτερα. Οπότε, συνολικά, πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε και να γυμναζόμαστε πολύ.