Συμπληρώματα διατροφής

Διαβάστε περισσότερα
Ταξινόμηση κατά:

Τι είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Ένα συμπλήρωμα διατροφής ορίζεται ως ένα θρεπτικό συστατικό που έχει φυσιολογικό ή διατροφικό αποτέλεσμα. Ο σκοπός της λήψης συμπληρωμάτων είναι να συμπληρώνετε την καθημερινή σας διατροφή, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό όφελος από, για παράδειγμα, την άσκηση. Τα συμπληρώματα διατροφής κυκλοφορούν σε πολλές μορφές και ποικιλίες, αλλά κυρίως σε πολλές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά όπου η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη. Μερικές φορές, τα κακής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής κάνουν περισσότερο κακό στον οργανισμό παρά καλό. Επομένως, πουλάμε ΜΟΝΟ κορυφαίας ποιότητας συμπληρώματα διατροφής.  

Γιατί να παίρνετε συμπληρώματα;

Όταν ασκείστε, διασπάτε τη δομή των μυών σας. Στη συνέχεια, οι μύες ανακάμπτουν φυσικά και η νέα μυϊκή δομή θα είναι ακόμη πιο ισχυρή από την προηγούμενη. Είναι σημαντικό να δοθούν στους μύες τα απαραίτητα "δομικά στοιχεία", ώστε να μπορέσουν να ξαναχτιστούν σε κάτι καλύτερο. Αν το σώμα δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα "δομικά στοιχεία", δεν θα πετύχετε καμία ενίσχυση της μυϊκής σας δομής και η προπόνησή σας θα πάει χαμένη.

Οι "δομικοί λίθοι" για την οικοδόμηση των μυών είναι οι πρωτεΐνες. Εάν δεν έχετε 100% έλεγχο της διατροφής σας και συνεπώς δεν είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Τότε θα πρέπει να συμπληρώνετε με ένα συμπλήρωμα για να έχετε το μέγιστο όφελος από την προπόνησή σας.

Δεν είναι μόνο όταν κάνετε προπόνηση δύναμης που πρέπει να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με συμπληρώματα διατροφής. Αν ασκείστε ενεργά, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κάτι παρόμοιο, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμπλήρωση της διατροφής σας με ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το ποιο συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να επιλέξετε ή πώς να το συμπληρώσετε με τη διατροφή σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Apuls.dk. Έχουμε πολλές υπέροχες ιδέες για συνταγές κ.λπ. που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τη διατροφή σας, αλλά να τη συμπληρώσουν με την επιπλέον διατροφή που χρειάζεστε. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν πολλές μορφές, αλλά όλα έχουν ένα κοινό: προορίζονται να έχουν θετική φυσιολογική ή διατροφική επίδραση.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μεταμφιεστούν σε πολλά πράγματα, για παράδειγμα σε σκόνες, χάπια, δισκία, έλαια, υγρά και ούτω καθεξής. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα είναι αφύσικα για τον οργανισμό και ότι θα πρέπει να παίρνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα σας μόνο από την "πραγματική τροφή". Ωστόσο, σχεδόν όλα τα συμπληρώματα αναπτύσσονται από μια "πραγματική" τροφή, για παράδειγμα με τη μορφή ρυζιού, ρίζας τζίνσενγκ, αγελαδινού γάλακτος, κάνναβης και ούτω καθεξής. Εάν τα συμπληρώματα προέρχονται από φυσικές τροφές, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για το αν τα συμπληρώματα είναι επιβλαβή, αρκεί να καταναλώνει τη σωστή ποσότητα. 

Δουλεύουν καθόλου τα συμπληρώματα διατροφής;

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές εταιρείες που πωλούν καθαρή απάτη στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής και θα πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά για το προϊόν που σας ενδιαφέρει πριν το αγοράσετε. Η καθαρή απάτη και οι παραπλανητικές καμπάνιες βρίσκονται παντού, με παραδείγματα γρήγορων θαυματουργών διαιτών και μεγαλύτερου στήθους να μην περιλαμβάνονται απαραίτητα πάντα, ακόμη και αν περιγράφονται. Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης πολλά καλά, ποιοτικά συμπληρώματα, τα οποία η έρευνα και οι αμέτρητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν. Στο apuls.dk προσφέρουμε μόνο συμπληρώματα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Υπάρχουν συμπληρώματα για πολλές διαφορετικές ανάγκες, αλλά είτε χρειάζεστε ενέργεια, είτε αύξηση βάρους, είτε ταχύτερη μυϊκή ανάπτυξη, υπάρχουν αποτελεσματικά συμπληρώματα που προάγουν την υγεία σας.

Βιταμίνες και μέταλλα στα συμπληρώματα διατροφής

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι δύο ζωτικά στοιχεία που μας κρατούν υγιείς. Συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοβοηθούνται. Οι βιταμίνες συμμετέχουν σε πολλές από τις ζωτικές διεργασίες του οργανισμού, ενώ τα ανόργανα άλατα είτε βοηθούν τις βιταμίνες να λειτουργήσουν είτε λειτουργούν ως βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού. Το νευρικό σύστημα του σώματος ή η ισορροπία των υγρών, για παράδειγμα, δεν θα λειτουργούσαν βέλτιστα χωρίς βιταμίνες και μέταλλα. Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορούν να προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, για παράδειγμα, τα τριανταφυλλιά χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της βιταμίνης C.

Ποιος πρέπει να παίρνει συμπληρώματα;

Υπάρχουν μυριάδες διαφορετικοί λόγοι και σκοποί για τους οποίους οι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα. Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας έχει πολλές διατροφικές οδηγίες που δεν περιλαμβάνουν συμπληρώματα, αλλά δυστυχώς είναι πολύ γενικευτικές και ισχύουν μόνο για τον μέσο Δανό. Επομένως, οι συμβουλές μπορεί να μην ισχύουν για κάποιον που γυμνάζεται πολύ, που πρέπει να πάρει βάρος ή που ίσως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους, όπως γνωρίζετε, είναι φυσικά να αποκτήσετε μεγαλύτερους μύες, να γίνετε πιο δυνατοί και να βελτιώσετε τα αποτελέσματα της προπόνησής σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι αν θέλετε να πάρετε βάρος, να έχετε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας, να μειώσετε τους χρόνους αποκατάστασης ή να αποτρέψετε επιπλοκές στα οστά, την καρδιά ή τη ροή του αίματος.

Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα που είναι προληπτικά για την οστεοπόρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα προβλήματα με τη ροή και την ποιότητα του αίματος. Συνιστάται πάντα στους ανθρώπους που γυμνάζονται με δύναμη να παίρνουν επιπλέον πρωτεΐνες, καθώς αυτό είναι μια ανάγκη για τον οργανισμό μετά από σκληρή προπόνηση με βάρη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια και πιθανότατα αποκλειστικά με την "κανονική" διατροφή του ατόμου όσον αφορά τα τρόφιμα, γι' αυτό και τόσοι πολλοί αθλητές εκμεταλλεύονται τις πολλές διαφορετικές ποικιλίες πρωτεϊνικών σκονών. Ωστόσο, συνιστάται επίσης, για παράδειγμα, οι χορτοφάγοι να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12, τα άτομα με σκούρο δέρμα να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D και οι μικρόσωμοι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών.

Προπόνηση δύναμης με συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν απογειωθεί ιδιαίτερα στον κόσμο της προπόνησης δύναμης, και όχι άδικα. Το σώμα χρειάζεται επιπλέον διατροφή και περισσότερη πρωτεΐνη κατά την προπόνηση, γι' αυτό και οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Εδώ μπορείτε να πάρετε ακριβώς τη σωστή δόση πρωτεΐνης, ακριβώς τη σωστή στιγμή. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην προπόνηση δύναμης αν παίρνετε πρωτεΐνη αμέσως μετά την προπόνηση, αντί να την παίρνετε το πρωί και το βράδυ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα είναι πολύ πιο δεκτικό σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πάρετε το βραδινό σας γεύμα μαζί σας στο γυμναστήριο, γι' αυτό και πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε ροφήματα πρωτεΐνης και άλλα προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Αν μαζί με την πρωτεΐνη καταναλώνετε και υδατάνθρακες, βελτιστοποιείτε πολύ την απορρόφηση. Η πρωτεΐνη σε σκόνη κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, όπως πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ορού γάλακτος, ρυζιού, σόγιας, κάνναβης και ρυζιού. Εκτός από τη σκόνη πρωτεΐνης, η κρεατίνη και το weight gainer χρησιμοποιούνται συχνά στην προπόνηση δύναμης. Η κρεατίνη συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών σας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το χρόνο αποκατάστασης. Η κρεατίνη δρα λίγο σαν μια αποθήκη ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι επομένως πολύ καλή για προπόνηση δύναμης, αλλά λιγότερο για μακροχρόνια καρδιοπροπόνηση. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κρεατίνη είναι μια ουσία που δεσμεύει το νερό και μπορεί επομένως να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους όταν έχετε μόλις αρχίσει να τη χρησιμοποιείτε. Το Weight gainer χρησιμοποιείται για σκόπιμη αύξηση βάρους. Συνήθως λαμβάνετε 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια weight gainer, αλλά αυτές δεν είναι κενές θερμίδες, καθώς λαμβάνετε επίσης 40 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι συμπληρωμάτων διατροφής

Εκτός από τα προαναφερθέντα δημοφιλή συμπληρώματα, όπως η σκόνη πρωτεΐνης, η κρεατίνη και το Weight Gainer, υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα δημοφιλή συμπληρώματα στην αγορά. Η καφεΐνη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα ενέργειας, καθώς παρέχει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας όταν τη χρειάζεστε. Η περισσότερη καφεΐνη εξάγεται από το φυτό γκουαράνα και διατίθεται ως σκόνη, χάπι ή δισκίο. Το τζίνσενγκ είναι επίσης μια δημοφιλής πηγή ενέργειας. Το τζίνσενγκ είναι ένα ασιατικό φυτό γνωστό για τις ιδιότητές του στα επίπεδα ενέργειας, τη συγκέντρωση, την ευεξία και πολλά άλλα. Αυτό το συμπλήρωμα διατροφής διατίθεται επίσης σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, σκόνη ή ακόμη και ως ολόκληρη ρίζα τζίνσενγκ. Ένα άλλο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής είναι τα αμινοξέα. Κατά την κατανάλωση πρωτεΐνης, το σώμα θα διασπάσει στη συνέχεια την πρωτεΐνη σε αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα μεταφέρονται σε όλο το σώμα και είναι αυτά που χτίζουν τους μυς και τους ιστούς.

Ένας πολύ δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης αμινοξέων είναι τα αμινοξέα BCAA που αναμειγνύονται σε ένα δροσιστικό ποτό. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε να αναφέρουμε το ιχθυέλαιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών. Είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο να λαμβάνει και τα δύο, αλλά χωρίς συμπληρώματα τείνουμε να λαμβάνουμε πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά και πολύ λίγα ακόρεστα, δημιουργώντας μια ανθυγιεινή ισορροπία λιπαρών οξέων. Αυτό το ακόρεστο λίπος μπορεί να ληφθεί απλά μέσω των καψουλών ιχθυελαίου. Το ιχθυέλαιο βοηθά επίσης στην προπόνηση δύναμης, καθώς δρα ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις.

Κίνδυνοι από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής

Τα περισσότερα συμπληρώματα που πωλούνται σήμερα στη Δανία είναι χωρίς πολλές παρενέργειες, αν η υγεία σας είναι φυσιολογική και σταθερή, αλλά συνιστάται πάντα να τα χρησιμοποιείτε με σεβασμό. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνετε μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη, είτε στη συσκευασία είτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, αν και μπορεί να χρειαστούν πολλά μέχρι να εμφανίσετε παρενέργειες από υψηλές δόσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την αλληλεπίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής με φάρμακα και άλλα φάρμακα, καθώς τα συμπληρώματα μπορούν να δώσουν στα φάρμακα αυξημένη ή μειωμένη δράση, ανάλογα με το τι αναμένεται. Πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας ή να επισκέπτεστε το www.interaktionsdatabasen.dk αν έχετε αμφιβολίες.

Δεν είναι απαραίτητο, αλλά ένα χέρι βοήθειας

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι σε καμία περίπτωση απόλυτη ανάγκη, αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτήν, τόσο από πρακτικής πλευράς, όσο και από πλευράς ασφάλειας για να λαμβάνετε ακριβώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Σύμφωνα με το netdoktor.dk, 56 f άνδρες στη Δανία λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι γυναίκες είναι στο 64%. Οι περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούν σήμερα συμπληρώματα, καθώς είναι ένα χέρι βοήθειας στο δρόμο για καλύτερα αποτελέσματα. Σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν κάποια μορφή συμπληρώματος, αλλά γίνεται επίσης όλο και πιο συνηθισμένο στους φυσιολογικούς λάτρεις της προπόνησης. Είτε θέλετε να βελτιστοποιήσετε την προπόνησή σας είτε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε περισσότερες βασικές βιταμίνες, σίγουρα θα υπάρχει ένα προϊόν που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Εφόσον φροντίζετε να χρησιμοποιείτε καλά μελετημένα προϊόντα, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε το βέλτιστο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών με φυσικό τρόπο με τα συμπληρώματα.