10 συμβουλές προπόνησης για να βελτιστοποιήσετε την προπόνησή σας

Θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας όταν προπονείστε;

Είστε ο τύπος που γυμνάζεται πολύ αλλά δεν αισθάνεται ότι παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει; Και πιστεύετε ότι η εκπαίδευση είναι μερικές φορές χάσιμο χρόνου;
 

Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι απλά δεν αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας όταν γυμνάζεστε. Με τις σωστές στρατηγικές, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της εκπαίδευσής σας.

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Ζούμε σε μια εποχή που η ίδια η έννοια του χρόνου είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν χρόνο για να γυμναστούν, παρόλο που η άσκηση θα πρέπει πάντα να είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να έχετε χρόνο. Έτσι, όταν αφιερώνετε χρόνο για άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιείτε στο έπακρο τις προσπάθειές σας. Ακολουθούν μερικές από τις παγίδες που πρέπει να αποφεύγετε κατά την άσκηση.

1. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Ελαφρά βάρη και πολλές επαναλήψεις
Αν ο στόχος σας με την προπόνησή σας είναι να χτίσετε μυϊκή μάζα και βέλτιστη μυϊκή δύναμη, τότε πρέπει να σκεφτείτε πόσες επαναλήψεις κάνετε όταν προπονείστε με δύναμη. Δεν θα πάτε μακριά κάνοντας 30-40 επαναλήψεις με αλτήρες που ζυγίζουν μερικά κιλά. Αντ' αυτού, προπονηθείτε με βαρύτερα βάρη και κάντε λιγότερες επαναλήψεις. Να θυμάστε ότι θα προχωρήσετε περισσότερο με την προπόνηση δύναμης αν μπορείτε να αισθανθείτε ότι προπονείστε. Θέλετε να νιώσετε το κάψιμο στους μύες σας.

2. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Κακός προγραμματισμός
Θα πρέπει να αποφύγετε τις μακροχρόνιες αδιάφορες προπονήσεις. Όταν γυμνάζεστε, να είστε αποτελεσματικοί για να αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας. Πριν ξεκινήσετε την προπόνηση, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει τις ασκήσεις που θέλετε να κάνετε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων το είδος της καρδιακής προπόνησης που μπορεί να θέλετε να κάνετε.

3. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Εγκλωβισμένοι σε μια ρουτίνα
Οι μύες σας συνηθίζουν τις ασκήσεις που κάνετε. Επομένως, αν κάνετε τις ίδιες ασκήσεις με τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων κάθε μέρα, δεν θα δυναμώνουν με την πάροδο του χρόνου. Αν χρησιμοποιείτε πάντα διάδρομο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο ή να πάτε για τρέξιμο. Φροντίστε να σπάσετε τη συνήθεια γιατί αυτό θα σας δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

4. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Πολλά διαλείμματα
Το κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί όταν βρίσκονται σε ένα γυμναστήριο είναι ότι χρησιμοποιούν τα μηχανήματα ως "πολυθρόνες". Το ένα είναι ότι αυξάνει το χρόνο αναμονής για τους άλλους, το άλλο είναι ότι δεν είναι ωφέλιμο για τη δική σας προπόνηση. Δεν πρέπει να ξεκουράζεστε περισσότερο από 30 έως 90 δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε προπόνησης. Αν το μηχάνημα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε είναι απασχολημένο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο κάνοντας μερικές κάμψεις.

5. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Πολύ κοινωνικός
Είναι καλή ιδέα να έχετε έναν συνεργάτη προπόνησης. Όχι μόνο επειδή σας δίνει κίνητρο για να ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν μιλάτε καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό αφαιρεί την προσοχή από τις ασκήσεις και τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές. Είναι καλή ιδέα να συζητάτε κατά την προθέρμανση και κατά τις διατάσεις. Κρατήστε όμως την προσοχή σας στις ασκήσεις σας ενώ τις εκτελείτε.   

6. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Μέθοδος προπόνησης Φόρκερκερτ
Μπορεί να προπονείστε σκληρά. Αλλά αν δεν προπονηθείτε σωστά, η σκληρή δουλειά δεν θα σας δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Επιπλέον, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε αν εκτελέσετε τις ασκήσεις λανθασμένα. Αν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με το αν προπονείστε σωστά, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας για συμβουλές σχετικά με την προπόνησή σας.

7. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση
Αν θέλετε τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να δώσετε την καλύτερη δυνατή προσοχή στην άσκησή σας. Είναι υπέροχο να διαβάζετε περιοδικά και να παρακολουθείτε τηλεόραση. Αλλά αν επιλέξετε να κάνετε αυτά τα πράγματα ενώ γυμνάζεστε, κινδυνεύετε να χάσετε την προπόνησή σας στο πάτωμα. Φροντίστε λοιπόν να δώσετε στην εκπαίδευσή σας όλη σας την προσοχή.

8. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Απομονωμένη προπόνηση μυών
Αν εκτελείτε ξεχωριστές ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα, αφήνετε πολύ λίγο χρόνο για κάθε άσκηση. Επομένως, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το χρόνο σας προπονώντας πολλούς μύες σε μία μόνο άσκηση. Ασκήσεις όπως τα push-ups, τα squats και οι άρσεις θανάτου είναι ιδανικές αν θέλετε να γυμνάσετε πολλούς μύες σε μία άσκηση.

9. amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- amptempnbsp- Αλλαγή ρούχων
Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξετε ρούχα στο γυμναστήριό σας. Εν μέρει πρέπει να βρείτε ένα ντουλάπι και εν μέρει μπορείτε να περάσετε περιττό χρόνο στη "ζώνη αλλαγής". Γι' αυτό μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας εξομολογούμενοι στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε 10 έως 15 λεπτά, τα οποία μπορείτε να αφιερώσετε στην εκπαίδευσή σας.

10.   Μαλακή προπόνηση
Είναι ιδανικό αν φροντίζετε να στριμώχνετε τις προπονήσεις σας όταν υπάρχει "χώρος" γι' αυτές. Η κατάσταση όμως είναι ότι πολλοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παραλείψουν τις προπονήσεις ή να μειώσουν το χρόνο τους, αν γυμνάζονται αργά το βράδυ. Μπορεί να είναι επειδή σας καλεί ο καναπές ή επειδή η οικογένεια και οι φίλοι σας τραβάνε. Ή απλώς επειδή σας αξίζει να χαλαρώσετε το βράδυ. Αντ' αυτού, δοκιμάστε να ασκείστε το πρωί πριν πάτε στη δουλειά. Θα επωφεληθείτε επίσης σημαντικά από την ενέργεια που σας δίνει η προπόνηση.