6 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σας

6 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σας

Σας αρέσει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε φθινόπωρο, να παίρνετε καθημερινά το χάπι της πολυβιταμίνης σας και να γεμίζετε με τσάι και λεμόνι κάθε φορά που το τρέξιμο κοντεύει να ξεκινήσει. Αλλά αν νομίζετε ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σας κρατήσει υγιείς, κάνετε λάθος.
Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο υγιεινή διατροφή, άσκηση και ζεστό τσάι χαμομηλιού. Η ψυχική σας ευεξία, οι συνήθειές σας και, κυρίως, οι συνήθειες του μυαλού σας έχουν εξίσου μεγάλη επίδραση στο πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ακολουθούν 6 συνήθειες που μπορούν να σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο από τον σπλήνα (τον αδένα όπου παράγονται τα λευκά αιμοσφαίρια), τη λέμφο, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αντισώματα που σας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και λοιμώξεις, ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
Όταν το σύστημά σας είναι "πεσμένο" ή εξασθενημένο, δεν είστε μόνο πιο ευάλωτοι στις ασθένειες, αλλά και δυσκολεύεστε να τις αντιμετωπίσετε όταν αυτές εκδηλωθούν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις κακές συνήθειες και τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη διάλυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε τις βλαβερές συνήθειες που έχετε.

Ακολουθούν 6 από τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες, μαζί με μερικές καλές συμβουλές για το πώς να διορθώσετε τις συνήθειες ώστε να παραμείνετε υγιείς όλο το χρόνο.

1. Nøl: Στο Πανεπιστήμιο Carleton στην Οτάβα του Καναδά, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να αναβάλλουν καθημερινά τις εργασίες τους, αναβάλλουν επίσης την ιατρική περίθαλψη και, ως εκ τούτου, έχουν χειρότερη υγεία από τους ανθρώπους που δεν αναβάλλουν τις εργασίες τους.
Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας - σοβαρό ή μη - τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Καθυστερώντας ή αγνοώντας εντελώς τη θεραπεία, όπως συχνά κάνουν οι νοσοκόμες, απλά παρατείνετε την περίοδο της ασθένειάς σας και μπορεί να αποδυναμώσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας ακόμη πιο ευάλωτους σε νέες λοιμώξεις.

Λύση: οι κόμβοι τείνουν να αποφεύγουν εργασίες που φαίνονται μη διαχειρίσιμες. Ο στόχος τους είναι επομένως να παρακάμψουν τον παράγοντα άγχους που συνεπάγεται η αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ζητήματος στο εδώ και τώρα. Για να κάνετε τα "να κάνετε" σας πιο εύκολα διαχειρίσιμα, μετατοπίστε την εστίασή σας από το να είστε προσανατολισμένοι στα αποτελέσματα στο να εστιάζετε στο πώς να εφαρμόσετε την πρόκληση αυτή στο πρόγραμμά σας. Ή αλλιώς. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε "Ωχ όχι, δεν έχω χρόνο να αρρωστήσω γιατί πρέπει να είμαι σε άριστη φόρμα για τον μαραθώνιο της επόμενης εβδομάδας", θα πρέπει να κάνετε την εστίασή σας πολύ πιο απλή και να σκέφτεστε μόνο ένα βήμα μπροστά.

2. Διατροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες: Όταν η διατροφή είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, το σώμα σας δεν λαμβάνει την απαραίτητη θρέψη. Χωρίς τις σωστές θρεπτικές ουσίες, η λειτουργία των κυττάρων επιδεινώνεται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Επιπλέον, η μη επαρκής λήψη ορισμένων βιταμινών - ιδιαίτερα των βιταμινών Β, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα και άλλες σωματικές παθήσεις.

Λύση: Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να έχετε μια ρεαλιστική άποψη για το σώμα σας και την απώλεια βάρους σας. Πάρα πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, προσπαθούν να είναι 5-10 κιλά πιο αδύνατοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα φυσικό για αυτούς. Θέλουν να είναι τρεις φορές πιο αδύνατοι από όσο μπορούν να είναι. Και αυτό γίνεται συνήθως εις βάρος της υγείας τους. Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε όχι, επιδιώξτε να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ που σας δίνουν αρκετές θερμίδες για να συνεχίσετε όλη την ημέρα. Θυμηθείτε, είναι δυνατόν να χάσετε αυτά τα επιπλέον 5 κιλά, δίνοντας παράλληλα στον οργανισμό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο μας για τη βιταμίνη D και γιατί είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνετε αυτή τη βιταμίνη μέσω της διατροφής σας.

3. Χρόνιο στρες: Το στρες δεν είναι πολύ καλό για πολλά πράγματα, αλλά λίγο στρες μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το σώμα σας αισθάνεται άγχος, αυξάνει τα αντισώματά του, όπως η ανοσοσφαιρίνη, οι οποίες είναι οι πρωτεΐνες που καταπολεμούν τα βακτήρια και τους ιούς. Αντίθετα, το χρόνιο στρες υπερφορτώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και, αντίθετα, προκαλεί πτώση των αντισωμάτων, αποδυναμώνοντας την αντίστασή σας στις λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, μετά από μόλις τρεις ημέρες ακραίου στρες, αυξάνετε τον κίνδυνο για διαταραχή της μνήμης, ακανόνιστη περίοδο, οστεοπόρωση και διαβήτη.

Λύση: Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν οι διάφοροι άνθρωποι στο στρες και του πότε βιώνουν το στρες. Αυτό που κάποιοι θεωρούν ανυπέρβλητο βάρος μπορεί να μην είναι τίποτα για άλλους. Αν αισθάνεστε υπερβολικά καταπονημένοι, εξαντλημένοι ή εξαντλημένοι, πιθανόν να είστε πολύ στρεσαρισμένοι για να κάνετε καλό στο σώμα σας.
Η ξαφνική έξαρση χρόνιων παθήσεων όπως η ψωρίαση ή το άσθμα μπορεί επίσης να σχετίζεται με το άγχος. Τότε θα πρέπει να βρείτε επειγόντως τι είναι σημαντικό για εσάς και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σας για να απαλλαγείτε από τους παράγοντες που σας αγχώνουν. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από προβλήματα στη δουλειά, μια κακή σχέση ή πάρα πολλές δουλειές και έγνοιες.

4. Στέρηση ύπνου: Όσο κοιμάστε, το ανοσοποιητικό σύστημα επαναφορτίζεται και επισκευάζεται - όπως και τα άλλα μέρη του σώματος. Έτσι, όταν παραλείπετε τον ύπνο ομορφιάς, αυτό δεν εμφανίζεται μόνο ως μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Επίσης, στερείτε από το σώμα σας τη ζωτική διαδικασία ανανέωσης. Μια μελέτη του 2003 στο περιοδικό Psychosomatic Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που παρέλειψαν να κοιμηθούν μια νύχτα μετά το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α παρήγαγαν λιγότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνους που πήγαν για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα και ήταν ξεκούραστοι την επομένη του εμβολίου.

Λύση: ως γενικός κανόνας, επιδιώξτε να κοιμάστε περίπου οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο περισσότερο, άλλοι λίγο λιγότερο. Πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τις προσωπικές σας ανάγκες ύπνου. Δηλαδή, όταν αισθάνεστε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να βοηθήσετε λίγο τον ύπνο, καλό είναι να μην πίνετε καφεϊνούχα ποτά μετά το μεσημεριανό γεύμα και να αποφεύγετε το αλκοόλ για περίπου τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείτε. Και τα δύο μπορούν να σας δυσκολέψουν να κοιμηθείτε και να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας.
Αν ήδη κοιμάστε αρκετά, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι και ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας και να μάθετε αν έχετε κάποια ασθένεια ή διαταραχή που σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι άπνοια ύπνου, όπου η αναπνοή είναι πολύ ακανόνιστη ενώ κοιμάστε, ροχαλητό ή νυχτερινές κράμπες στις γάμπες.

5. Υπερπροπόνηση: 45 λεπτά άσκησης καθημερινά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Αλλά αν ασκείστε πάρα πολύ και πολύ σκληρά μέρα παρά μέρα, χωρίς να δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει από μια σκληρή προπόνηση, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το σώμα σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σκληρή προπόνηση ως στρες, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα των ανοσοσφαιρινών σας.
Αν ασκείστε έντονα για περισσότερα από 90 λεπτά τη φορά, οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις ημέρες μέχρι το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επανέλθει στο φυσιολογικό. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μαραθωνοδρόμοι είναι συχνά άρρωστοι μετά από έναν αγώνα.
Επιπλέον, οι περίοδοι σκληρής, συνεχούς άσκησης μπορούν να εξαντλήσουν τις βιταμίνες του οργανισμού σας, οι οποίες επίσης μπορούν να σας αρρωστήσουν.

Λύση: αν θέλετε να προπονείστε σκληρά και εντατικά, μειώστε το χρόνο προπόνησης σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Και αν θέλετε να περνάτε λίγο περισσότερο χρόνο για προπόνηση το Σαββατοκύριακο, φροντίστε οι προπονήσεις σας να περιλαμβάνουν δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως γιόγκα, πιλάτες ή ελαφρύ κολύμπι.

6. Κρατάτε κακία: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science έδειξε ότι οι άνθρωποι που κρατούν κακία σε άλλους ανθρώπους που τους έχουν πληγώσει είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρνητικά συναισθήματα. Αυτά είναι μερικά από τα κλασικά συμπτώματα του στρες, το οποίο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λύση: συγχωρήστε, συγχωρήστε και συγχωρήστε. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, και πιθανώς και για το άτομο που σας πλήγωσε, είναι να το συγχωρήσετε. Μια μελέτη στο Hope College διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που μπορούσαν να συγχωρήσουν ήταν πιο ήρεμοι, αισθάνονταν πιο θετικά και είχαν περισσότερο τον έλεγχο. Συγχώρεση σημαίνει να είσαι σε θέση να θυμάσαι ένα γεγονός χωρίς να θυμάσαι θυμωμένα ή πληγωμένα συναισθήματα. Αλλά χωρίς απαραίτητα να ξεχνάτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να θυμώσετε ή να αναστατωθείτε. Έτσι, δεν πρόκειται απλώς για ανοχή ή συγχώρεση της συμπεριφοράς του άλλου, αλλά για ειλικρινή αναγνώριση των πληγωμένων συναισθημάτων σας. Και στη συνέχεια, για το δικό σας καλό, αφήστε να φύγει κάθε πικρία ή δυσαρέσκεια που έχει επιτραπεί να συσσωρευτεί μέσα σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας σχετικά με τις έρευνες που δείχνουν τα εντυπωσιακά οφέλη της άσκησης και της βιταμίνης D στην υγεία σας.