Ανάλυση και παρακολούθηση - αλλαγή παιχνιδιού για την εκπαίδευσή σας

Ιδιαίτερα οι άνδρες τείνουν να δίνουν στον εαυτό τους υπερβολική πίστωση. Συχνά πιστεύουν ότι φαίνονται καλύτερα από ό,τι πραγματικά φαίνονται. Ίσως πιο συχνά και πιο επιζήμια, τείνουν να πιστεύουν ότι είναι πιο γυμνασμένοι και υγιείς από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Η ομορφιά των analytics και της παρακολούθησης είναι το πόσο ειλικρινής είναι. Μέσα από τα φώτα που αναβοσβήνουν και τους αριθμούς μπορείτε να πάρετε μια εικόνα του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, του ποσοστού λίπους, του ποσοστού μυών κ.λπ.

Νομίζετε ότι είστε σε καλή κατάσταση; Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας μπορεί να σας πει. Όταν μπορείτε να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να το διαπιστώσετε. 50-90 παλμοί ανά λεπτό είναι το τυπικό για τους ενήλικες, αλλά είναι πολύ απλό, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο υγιής και γυμνασμένος είσαι.

Ανάλυση σώματος

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ζυγαριά του μπάνιου και τον αριθμό των κιλών ως δείκτη του πόσο υγιείς είμαστε. Αν θέλετε να μάθετε πόσο υγιής είστε πραγματικά, πρέπει να εξετάσετε πολύ περισσότερα από το βάρος σας.

Ακόμη και αν έχετε επίπεδη κοιλιά, μπορεί εύκολα να καλύψει το λίπος ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα. Τα πεπτικά σας προβλήματα μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη υγρών και οι διάφορες δίαιτες μπορούν να διαταράξουν το μεταβολισμό σας. Όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στο σώμα σας, ακόμη και αν ο ΔΜΣ σας φαίνεται εντάξει.

Η ανάλυση σώματος μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική σύνθεση του σώματός σας και αν αυτό βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση για να λειτουργήσει βέλτιστα.

Εδώ μπορείτε να μάθετε ποιες παράμετροι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Mavefat

Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει ένα ή δύο λίπη στην κοιλιά, αλλά αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς της υγείας δεν είναι το ορατό λίπος στην κοιλιά, αλλά το λίπος που κρύβεται ανάμεσα στα έντερα.

Το λίπος μεταξύ των εντέρων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία σας. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί και οι γιατροί έχουν αρχίσει να εστιάζουν πολύ περισσότερο στη θέση του λίπους στο σώμα παρά στην ποσότητά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε όλο και περισσότερες ζυγαριές σύστασης σώματος στην αγορά.
Όταν το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα μεταξύ των σπλάχνων και γύρω από τα όργανα, αυτό οφείλεται σε έναν ανθυγιεινό και ανενεργό τρόπο ζωής και αυτός ο λιπώδης ιστός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την υγεία σας.

Το λίπος εκκρίνει πολλές βλαβερές σηματοδοτικές ουσίες, οι οποίες εκρέουν μέσω των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλουν ολόκληρο τον οργανισμό. Εδώ οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι ο πρόδρομος του διαβήτη και πολλών άλλων απειλών για την υγεία.

Knogler

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά τα οστά σας είναι στην πραγματικότητα ένα ζωντανό μέρος του οργανισμού σας που διατηρεί τον σκελετό σας σε φόρμα κάθε μέρα, αλλά αυτή η ανοικοδόμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ασκείστε και τρώτε. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά, χάνετε σταδιακά την οστική σας μάζα, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας για να διατηρήσετε τα οστά σας και έτσι να διασφαλίσετε ότι ο σκελετός σας θα μπορεί να σας μεταφέρει σε όλη σας τη ζωή. Ένας δραστήριος τρόπος ζωής, ένα σταθερό βάρος και μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση.

Λίπος και μυς

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και επομένως μπορείτε να έχετε υψηλό ΔΜΣ ακόμα και αν έχετε σχετικά χαμηλό ποσοστό λίπους.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να χτίσετε μυϊκή μάζα. Η επαρκής μυϊκή μάζα και δύναμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνετε κινητικοί καθώς μεγαλώνετε, και όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός. Γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε να χτίσετε μια υγιή μυϊκή μάζα, ώστε να έχετε κάτι για να στηριχτείτε. Η προπόνηση ενδυνάμωσης και μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Καύση υψηλής ταχύτητας

Η αυξημένη μυϊκή μάζα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας. Παρόλο που ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας εξαρτάται τόσο από την ηλικία όσο και από τη γενετική, είναι δυνατόν να τον αυξήσετε με την άσκηση των μυών σας.

Η προπόνηση δύναμης είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυμνάσετε τους μύες σας και να αυξήσετε έτσι τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σας, αλλά κάθε άσκηση μετράει, οπότε μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τους μύες σας πηγαίνοντας τις σκάλες, κάνοντας ποδήλατο ή καθαρίζοντας το κεφάλι σας. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι μύες σας, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σας, και ποιος δεν θέλει να κάψει θερμίδες ξαπλωμένος βλέποντας τηλεόραση;

Υγρό

Ca. 60 του βάρους σας είναι το νερό, του οποίου η κύρια δουλειά είναι να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρά σας και προϊόντα αποβλήτων έξω από αυτά, αλλά το νερό είναι επίσης απαραίτητο για να διατηρούνται οι αρθρώσεις σας λιπαρές, η τροφή σας να χωνεύεται και η θερμοκρασία του σώματός σας να ρυθμίζεται.

Κάθε μέρα το σώμα σας χάνει δύο έως τρία λίτρα νερού, και αν είστε πολύ δραστήριοι, μπορεί να χάνετε μισό ή και ένα ολόκληρο λίτρο ιδρώτα την ώρα. Αν δεν αναπληρώσετε τα αποθέματα νερού, κινδυνεύετε από πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και κράμπες. Στην πραγματικότητα, μια απώλεια μόλις ενός λίτρου είναι αρκετή για να μειώσει την απόδοσή σας κατά την άσκηση.

Εντοπισμός παλμών

Η καρδιά σας είναι ο πιο σημαντικός μυς του σώματός σας. Λειτουργεί ως ένα είδος βαρόμετρου για το υπόλοιπο σώμα σας, λέγοντάς σας πόσο σκληρά προπονείστε, πόσο γρήγορα καταναλώνετε την ενέργειά σας, αν έχετε έλλειψη υγρών ή αν έχετε φάει φαγητό που δεν μπορείτε να ανεχτείτε, ακόμα και αν είστε εκτός ψυχικής ισορροπίας.

Όλες αυτές οι φυσιολογικές μεταβλητές καταλήγουν σε έναν αριθμό που σας λέει αυτή τη στιγμή πώς αισθάνεται το σώμα σας.

Ο σφυγμός ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ανθρώπων. Οι αθλητές μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας μόλις 30 παλμούς ανά λεπτό και οι μη προπονημένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 100 παλμούς ανά λεπτό. Οι γυναίκες έχουν σχετικά μικρότερες καρδιές από τους άνδρες και αυτό σημαίνει ότι οι καρδιές τους χτυπούν κατά μέσο όρο 5-7 χτύπους περισσότερο από τους άνδρες ανά λεπτό για την ίδια εργασία ή ανάπαυση.

Ακούγοντας τους καρδιακούς σας παλμούς, μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική ανατροφοδότηση σχετικά με το πόσο υγιείς είστε, πόσο σε φόρμα είστε και πόσο αποτελεσματική είναι η προπόνησή σας.

4 καλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε ένα όργανο μέτρησης καρδιακών παλμών

#1 Ξέρετε πόσο υγιής είστε πραγματικά 

Εκτός από την ακριβή μέτρηση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας, που αποτελεί έναν καλό δείκτη της συνολικής καρδιαγγειακής κατάστασης, η συνεχής παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να δείτε σε ποια ζώνη καρδιακού ρυθμού εργάζεστε, για πόσο καιρό μπορείτε να τη διατηρήσετε και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει ο καρδιακός ρυθμός σας στο φυσιολογικό μετά την άσκηση.

Αν προπονείστε για έναν συγκεκριμένο στόχο ή πρόκληση, παρακολουθώντας τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να μετρήσετε και να παρακολουθήσετε τις βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, πόση ώρα μπορείτε να δουλέψετε στη ζώνη μέγιστου καρδιακού ρυθμού πριν καταρρεύσετε (85 φορές υψηλότερος από το μέγιστο καρδιακό ρυθμό) και πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθείτε πριν φτάσετε σε αυτή τη ζώνη αιχμής - για να αναφέρουμε μερικά μόνο χρήσιμα σημεία δεδομένων.

#2 Θα θέλετε να δουλέψετε σκληρότερα

Όταν μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσο σκληρά γυμνάζετε τον καρπό σας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Μπορεί να νομίζετε ότι καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά σκληρή δουλειά. Εν ολίγοις, πονάει. Πολύς πόνος.

Οι αναλογίες, όπως η ταχύτητα και η δύναμη, μπορούν να επηρεαστούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο καιρός, αλλά ο καρδιακός ρυθμός είναι πάντα σταθερός. Έτσι, όταν μπορείτε να συγκρίνετε τα δεδομένα μιας καλής συνεδρίας με τον μέσο όρο, δεν υπάρχει καμία κρυψώνα. Όλα εξαρτώνται από εσάς, και αν μπορείτε να πιέζετε τον εαυτό σας πιο σκληρά στη ζώνη αιχμής για όλο και περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα, θα δείτε ταχύτερη πρόοδο από ό,τι θα βλέπατε από εκατό σταθερές ώρες στο διάδρομο.

#3 Μετράτε σωστά τις βελτιώσεις σας

Τα δεδομένα δεν λένε ψέματα. Αν απενεργοποιήσετε το ρολόι για λίγες εβδομάδες, χορτάσετε πρόχειρο φαγητό και κάνετε πάρτι, αυτό πιθανότατα θα αντικατοπτριστεί στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας. Βλέποντας αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται μπορεί να είναι το κίνητρο που χρειάζεστε για να επιστρέψετε στο γυμναστήριο. Προπονηθείτε 4 φορές την εβδομάδα, και προπονηθείτε σκληρά, και σύντομα θα δείτε τους αριθμούς σας να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ετοιμαστείτε να αναπτύξετε μια σχέση αγάπης/μίσους με τους αριθμούς και τα γραφήματα.

#4 Βρίσκοντας το ρυθμό σας

Η βελτίωση ως αθλητής έχει να κάνει με την ποικιλία. Θα πρέπει να αναμειγνύετε τις ζώνες καρδιακών παλμών όσο αναμειγνύετε τις αποστάσεις, τις μεθόδους προπόνησης (τρέξιμο, κωπηλασία, ποδηλασία) και την ταχύτητα. Λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να κρίνουν με αρκετή ακρίβεια πόσο σκληρά εργάζεται το σώμα τους όταν τρέχουν. Το όργανο παρακολούθησης καρδιακών παλμών σας επιτρέπει να στοχεύετε σε συγκεκριμένες ζώνες καρδιακών παλμών, να εργάζεστε με αυτές και να πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο όταν το θέλετε.

Έτσι, αν προπονείστε για έναν γρήγορο 10χλμ. ή ημιμαραθώνιο, για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα και την ένταση του καρδιακού ρυθμού για να αυξήσετε τον ρυθμό του αγώνα σας, παραμένοντας παράλληλα σε μια ζώνη καρδιακών παλμών που ξέρετε ότι μπορείτε να διατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου.