Διαιτητική καθοδήγηση - Ενεργειακές ανάγκες

Οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου καθορίζονται από την κατανάλωση κάθε οργάνου. Συνεπώς, οι ενεργειακές ανάγκες καθορίζονται με βάση την κατανάλωση αυτή.

Ανάγκη είναι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται για την αποφυγή συμπτωμάτων ανεπάρκειας ή η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται για τη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων του οργανισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις απαιτήσεις μεταξύ των ατόμων.

Αλλά σίγουρα δεν έχει σημασία από ποια θρεπτικά συστατικά προέρχεται η ενέργεια. 

Μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή πρέπει να αποτελείται και από τα τρία λεγόμενα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες

Σήμερα, η Αρχή Υγείας της Δανίας συνιστά ότι μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή αποτελείται από:

  • 55-60% υδατάνθρακες
  • 10-15% πρωτεΐνη
  • Max 30 edt

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη διανομή:

  • 40-50% υδατάνθρακες
  • 20-25% πρωτεΐνη
  • 25-35 edt

Με την παραπάνω κατανομή, το ποσοστό των πρωτεϊνών αυξάνεται, ενώ το ποσοστό των λιπών μειώνεται. Το πλεονέκτημα είναι ότι η πρωτεΐνη παρέχει ένα καλό και σταθερό αίσθημα κορεσμού. Με την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή, είναι ευκολότερο να προλάβετε την παχυσαρκία ή να ξεκινήσετε την απώλεια βάρους ή απλά να διατηρήσετε το τρέχον βάρος.

Το θέμα είναι να κάνετε τη διατροφή σας πιο χορταστική και να τονώσετε το μεταβολισμό σας, ώστε να χάσετε βάρος χωρίς πείνα.

Τρώτε τρία κύρια γεύματα και κατά προτίμηση αρκετά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς σας δίνει ένα καλό ξεκίνημα και ρυθμίζει την όρεξή σας. Αρκετά μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βελτιώσουν το αίσθημα κορεσμού.

Τρώτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτες και όσπρια. Πρόκειται για σύνθετους υδατάνθρακες που χορταίνουν.

Κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά (π.χ. το λίπος του γάλακτος) και προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με μονοακόρεστα λιπαρά, π.χ. ελαιόλαδο, και κάποια πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. λιπαρά ψάρια και φυτικά έλαια)

Τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη είναι επίσης το δομικό στοιχείο των μυών. Επομένως, μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια περισσότερο, για παράδειγμα, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα - και κατά προτίμηση αντί για κάποια από τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα. Ακόμα, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε χαμηλά επίπεδα.