Διατροφικός οδηγός - Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό μέρος του οργανισμού, της διατροφής και της υγείας σας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην οικοδόμηση, την επισκευή και τη διατήρηση του σώματος και, επομένως, η πρόσληψή τους δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ούτε πολύ λίγη. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του σώματος και η πρωτεΐνη που το σώμα δεν χρησιμοποιεί ως δομικό στοιχείο χρησιμοποιείται αντ' αυτού ως πηγή ενέργειας. Η πρωτεΐνη πρέπει να αποτελεί περίπου 15-20 της ημερήσιας πρόσληψής σας. Είναι ένα θεμελιώδες και απαραίτητο συστατικό όλων των ζωντανών κυττάρων που εκτελούν διάφορες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό για την κατασκευή και την επισκευή:

Μύες
Σχηματισμός αιμοσφαιρίων
Συνδετικός ιστός
Οστά
Αντισώματα

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από διάφορα αμινοξέα και υπάρχουν περίπου 20 αμινοξέα που απαντώνται συνήθως στις πρωτεΐνες. Περίπου τα μισά από αυτά είναι απαραίτητα και αναγκαία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του. Οι διαιτητικές πρωτεΐνες προέρχονται κυρίως από το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Οι χορτοφάγοι μπορούν να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη τρώγοντας μπιζέλια, φακές, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα, εκτός από τα ιδιαίτερα εξευγενισμένα προϊόντα, όπως τα λίπη και τα σάκχαρα. Η θρεπτική ποιότητα των πρωτεϊνών είναι γενικά υψηλότερη στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, από ό,τι στα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα πλιγούρια, το αλεύρι, τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, οπότε οι χορτοφάγοι ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν να λαμβάνουν όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζονται.

Επιλεγμένες πηγές πρωτεϊνών:

Κρέας
Ψάρι
Αβγά
Αυγοτάραχο
Γαλακτοκομικά
Φασόλια (φρέσκα και αποξηραμένα)
Σπόροι και δημητριακά
Λέντα
Καρποί

Αν κάνετε δίαιτα, μπορεί να είναι προτιμότερη η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεϊνών. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι προτιμότερη από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς είναι πιο χορταστική και παρέχει καλύτερη κατανομή του λίπους στο αίμα. Καθώς η πρωτεΐνη μπορεί συχνά να αντικαταστήσει το λίπος στο γεύμα, εξοικονομείτε θερμίδες επιλέγοντας την πρωτεΐνη αντί του λίπους. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε πόσο τρώτε, καθώς οι πρωτεΐνες έρχονται συχνά σε ιδιαίτερα συμπυκνωμένη μορφή, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, οι οποίοι συχνά έρχονται σε τρόφιμα που αποτελούνται κυρίως από νερό και φυτικές ίνες.

Οι πρωτεΐνες γεμίζουν και βάζουν τον οργανισμό να δουλέψει διασπώντας τα επιμέρους μέρη των πρωτεϊνών. Επιπλέον, η επαρκής ποσότητα πρωτεϊνών στη διατροφή εξασφαλίζει ότι χάνεται ο λιπώδης ιστός και όχι ο μυϊκός. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μύες είναι αυτοί που καθορίζουν το μέγεθος της καύσης - η πρωτεΐνη είναι μυοποιητική - μαζί με την άσκηση. Η πρωτεΐνη είναι επομένως ένα καλό υποκατάστατο του λίπους. 

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας;
Τρώτε πρωτεΐνη στα τρία κύρια γεύματα και στα σνακ.Επιλέξτε άπαχο κρέας, για παράδειγμα γαλοπούλα, κοτόπουλο ή χοιρινό/μοσχαρίσιο κρέας με όχι περισσότερα από 10 λιπαρά

Τρώτε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Απολαμβάνετε

apuls