Γίνετε καλύτερος δρομέας με γιόγκα

Γιατί η γιόγκα είναι τόσο καλή για τους δρομείς; Η γιόγκα είναι ο καλύτερος συνδυασμός για το τρέξιμό σας, καθώς δημιουργεί τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σώματος και νου. Ενισχύετε το μυαλό σας, βελτιώνετε τη συγκέντρωσή σας και μπορείτε να ξεπεράσετε τους τραυματισμούς. Ανακάμπτεις καλύτερα, αισθάνεσαι καλύτερα και σίγουρα θα γίνεις πιο γρήγορος και αποδοτικός δρομέας.

Πολλοί δρομείς αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα δύναμης και ευλυγισίας, πράγμα που δεν είναι περίεργο με τους κραδασμούς που δέχονται μέσω των μυών, των αρθρώσεων, των τενόντων και των συνδέσμων. Αλλά εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα, ευτυχώς. Η γιόγκα και το τρέξιμο είναι το γιν και το γιανγκ. Δεν είναι αντίθετες δυνάμεις, αλλά συμπληρωματικές αντιθέσεις που αλληλεπιδρούν σε ένα ευρύτερο σύνολο. 

Το τρέξιμο είναι μια έντονη καρδιολογική άσκηση και επιβαρύνει τον οργανισμό

Για κάθε "τρέξιμο-βήμα" που κάνετε, προσγειώνεστε με περίπου 3 φορές το βάρος του σώματός σας.

Το πόσα βήματα κάνετε είναι πολύ ατομικό, αλλά μπορούμε να πούμε ότι 10.000 βήματα ισοδυναμούν με περίπου 6-7 χιλιόμετρα.

10.000 βήματα με 3 φορές το σωματικό σας βάρος είναι μια τεράστια επιβάρυνση για το σώμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο στο σώμα και δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει και σε τραυματισμό.

Φυσικά, χρησιμοποιείτε τους μύες σας για να τρέξετε, αλλά αυτοί οι μύες ελέγχονται από το νευρικό σας σύστημα και τον εγκέφαλό σας. Δεν έχει πάντα να κάνει με τη φυσική σας κατάσταση όταν πρόκειται να τρέξετε αποτελεσματικά, αλλά εξίσου πολύ με τη δύναμη και το συντονισμό σας.

Καταργήστε τους τραυματισμούς από υπερβολική χρήση και τη φθορά του σώματος με ένα σώμα σε ισορροπία 

Η γιόγκα στην πράξη εμπλέκει τις μεγάλες και τις μικρές μυϊκές ομάδες συνεργικά μέσα από μια ποικιλία κινήσεων, δημιουργώντας χώρο στο σώμα με το τέντωμα των μυών, βελτιώνοντας τελικά την ευλυγισία. Οι ασκήσεις γιόγκα απαιτούν συγκέντρωση και πλήρη εμπλοκή του σώματος, δημιουργώντας μια ισχυρή ισορροπία από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. 

Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε ισορροπία, καταναλώνετε επίσης λιγότερη ενέργεια και βελτιώνεται η αντοχή σας.

Εκτός από τα σωματικά οφέλη, βοηθά επίσης στην αύξηση της πνευματικής συγκέντρωσης. Δεδομένου ότι οι δρομείς είναι πιο συχνά ένοχοι για την προπόνηση μέσα από τον πόνο και την αγνόηση των προειδοποιητικών σημάτων του σώματος, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους δρομείς να επιτύχουν βελτιωμένη σωματική επίγνωση. Η γιόγκα δημιουργεί μια ισχυρότερη αίσθηση της επίγνωσης του σώματος και διδάσκει στους ασκούμενους την τέχνη να ακούν το σώμα.

Η γιόγκα και οι αναπνευστικές ασκήσεις βελτιώνουν την αποθεραπεία σας, η οποία είναι απαραίτητη για τον αγώνα σας, ηρεμώντας το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και δίνοντάς σας μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό σας. Η γιόγκα κάνει καλή δουλειά στο να επισημαίνει ανισορροπίες που μπορεί να υποδηλώνουν τραυματισμό. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί δρομείς που παραπονιούνται για πόνο στο γόνατο, αλλά κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα μπορούν να καταλάβουν ότι ο πόνος προέρχεται από σφίξιμο ή ανισορροπία στο ισχίο. 

Ακολουθούν 3 ασκήσεις που μπορούν να σας κάνουν να μην τραυματίζεστε, να είστε γρήγοροι και πιο ευκίνητοι. Μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις μετά το τρέξιμό σας ως βέλτιστες διατάσεις:

Άσκηση 1: Μόνιμη στροφή προς τα εμπρός

Σταθείτε με απόσταση στο πλάτος των γοφών μεταξύ των ποδιών σας. Λυγίστε τα γόνατά σας τόσο πολύ ώστε να μπορείτε να ακουμπήσετε τα δάχτυλά σας στο έδαφος. Αφήστε το κεφάλι σας να κρέμεται. Ρουφήξτε τον ομφαλό σας προς τα μέσα και πάνω, και στη συνέχεια πλέξτε τα δάχτυλά σας πίσω από τους γλουτούς σας, έτσι ώστε οι ωμοπλάτες σας να συναντηθούν στην πλάτη σας - απομακρύνετε τα χέρια σας από την ουρά σας και τεντώστε τα χέρια και τα χέρια σας προς τον ουρανό, ίσως λίγο πιο πέρα από το κεφάλι σας, έτσι ώστε το μπροστινό μέρος των ώμων σας να απομακρυνθεί από τα αυτιά σας.

Άσκηση 2: Διάταση του δρομέα (καθιστή)

Τεντώστε το μπροστινό σας πόδι μπροστά σας. Το άλλο γόνατο παραμένει στο έδαφος. Τα δάχτυλα των ποδιών του μπροστινού ποδιού δείχνουν προς τα πάνω και η φτέρνα πιέζεται ενεργά στο έδαφος και προς τον εαυτό της, έτσι ώστε το μηριαίο οστό να επανέλθει στην υποδοχή του ισχίου - μπορείτε να το αισθανθείτε αυτό ως ενεργό τέντωμα στο πίσω μέρος του τεντωμένου ποδιού. Μπορείτε εύκολα να έχετε το μπροστινό γόνατο ελαφρώς λυγισμένο, αρκεί να πιέζετε ενεργά τη φτέρνα προς τα κάτω και μέσα προς τον εαυτό σας. Τοποθετήστε τις άκρες των δακτύλων σας στο έδαφος εκατέρωθεν του μπροστινού σας ποδιού. Στρογγυλοποιήστε το πάνω μέρος της πλάτης σας και αφήστε το κεφάλι σας να κρέμεται, κοιτάζοντας το έδαφος. Κρατήστε τη διάταση για 5-10 εισπνοές και εκπνοές.

Άσκηση 3: Ξαπλωμένη διάταση χασίς

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα. Σφίξτε το δεξί σας γόνατο και αφήστε το αριστερό σας στο έδαφος με το πόδι σας ψηλά και τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν προς τα πάνω. Με μια εκπνοή, τεντώστε το δεξί σας πόδι προς τα πάνω, λυγίστε το πόδι σας και ανοίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Πλέξτε τα δάχτυλά σας στο πίσω μέρος του δεξιού μηρού σας. Σπρώξτε τα χέρια σας προς το μηρό σας όσο πιο ενεργά σπρώχνετε το μηρό σας μακριά από τα χέρια σας προς τα κάτω, προς το άλλο πόδι σας. Κρατήστε τη διάταση για 10 πλήρεις, σταθερές αναπνοές καθώς χαλαρώνετε τους ώμους και το πρόσωπό σας. Με μια εκπνοή, κατεβάστε το πόδι σας σε παράλληλη θέση με το άλλο. Αλλάξτε στην αντίθετη πλευρά. 

Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για δρομείς. Θα νιώσετε μια ελαφρότητα στο σώμα σας όταν τρέχετε αφού αρχίσετε να κάνετε τις ασκήσεις. Ταυτόχρονα, μπορείτε να αποχαιρετήσετε τη δυσκαμψία και θα γίνετε ένας πιο ευτυχισμένος δρομέας γενικά.

Κάντε τις ασκήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα μετά το τρέξιμο, όταν το σώμα σας είναι ζεστό. Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκτέλεσης. 

 

Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσετε τις ασκήσεις για να ενισχύσετε το τρέξιμό σας.