Οδηγός για την προπόνηση δύναμης

Υπάρχει μια ΠΟΛΥ μεγάλη δεξαμενή γνώσεων σχετικά με όλες τις μορφές προπόνησης δύναμης. Αλλά πολλά από αυτά που υπάρχουν σε διάφορους ιστότοπους είναι πολύ περίπλοκα και δεν φτάνουν πάντα στην ουσία της προπόνησης. Θεωρείται δεδομένο ότι ο αναγνώστης γνωρίζει. Προσπαθήσαμε να τα συνοψίσουμε λίγο, ώστε να σας φανούν χρήσιμα:

Προπόνηση δύναμης για αρχάριους:
Είναι σημαντικό να παίρνετε την προπόνηση δύναμης με φυσικό τρόπο και να την εξασκείτε ώστε να την αισθάνεστε φυσική. Ξεχάστε τα εξαιρετικά περίπλοκα προγράμματα και προπονηθείτε έτσι ώστε να αισθάνεστε απλά και καλά. Αν χρειάζεστε ωραία ρούχα για να γυμναστείτε, έχουμε λογικά ρούχα για αυτό το σκοπό.

Όταν λοιπόν βρίσκεστε στο γυμναστήριο, θα πρέπει να είστε χαλαροί -ειδικά αν είστε νέοι- καθώς οι τένοντες και οι αρθρώσεις είναι έτοιμοι για μεγαλύτερα φορτία μόνο μετά από έξι μήνες προπόνησης.

Πρέπει να νιώθετε την πίεση των ασκήσεών σας, αλλά δεν χρειάζεται να προπονείστε για δύο ώρες τη φορά για να έχετε αποτελέσματα. Ειδικά επειδή τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με ένα σχετικά μικρό εύρος ασκήσεων, που ονομάζονται σύνθετες ασκήσεις, οπότε δεν χρειάζεται να τρέχετε σε 20 διαφορετικές ασκήσεις κάθε φορά που προπονείστε.

Η σημασία των σύνθετων ασκήσεων:
Γίνεται διάκριση μεταξύ των λεγόμενων ασκήσεων απομόνωσης, οι οποίες είναι κατά τα άλλα πολύ δημοφιλείς, και των σύνθετων ασκήσεων. Οι ασκήσεις απομόνωσης στοχεύουν στο να χτυπήσουν μόνο έναν μυ κάθε φορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, ο δικέφαλος μυς στο χέρι, τον οποίο πολλοί άνθρωποι γυμνάζουν σηκώνοντας αλτήρες, ή οι μύες του στήθους, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν με τα λεγόμενα flyers.

Ομως, αυτές οι ασκήσεις δεν γυμνάζουν το περιβάλλον μυϊκό σύστημα, το οποίο συχνά παραβλέπεται επειδή δεν είναι ορατό ως τέτοιο. Ωστόσο, αυτοί οι μύες είναι πολύ σημαντικοί, καθώς συχνά είναι οι λεγόμενοι σταθεροποιητές, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι η κίνηση πραγματοποιείται ομαλά. Εάν στη συνέχεια κάνετε ασκήσεις απομόνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν δυναμώνουν. Αν τραβήξετε ή σπρώξετε λανθασμένα μια μέρα, δεν θα σας βοηθήσουν! Εξάλλου, μπορείς να τα δεις αν ξέρεις πού βρίσκονται, και φαίνονται ωραία όταν μεγαλώνουν.

Μετά την προπόνηση ενδυνάμωσης, είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στους μυς να αναδομηθούν, όπου η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Διατροφή προς τα εμπρός:
Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται αποκλειστικά στο τι συμβαίνει στο κέντρο και λιγότερο στο τι συμβαίνει όταν επιστρέφουν στο σπίτι - παρά το γεγονός ότι και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το λίπος μπορεί να μετατραπεί σε μυς και ότι επομένως δεν χρειάζεται να τρώτε τίποτα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας αν έχετε ορατό λίπος στο σώμα σας. ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΣ ΜΎΘΟΣ! Χρειάζεστε ζάχαρη/ενέργεια!

Και οι μύες πρέπει να ξαναχτιστούν από κάτι, και γι' αυτό χρησιμοποιούνται πρωτεΐνες. Βασικά, ο οργανισμός μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται από μια κανονική διατροφή. Υπάρχουν όμως οκτώ μέρη (απαραίτητα αμινοξέα, σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε περισσότερα) μιας υγιούς μερίδας πρωτεΐνης που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του, και επομένως πρέπει να συμπληρωθούν. Είτε με κρέας - είτε με ένα ρόφημα πρωτεΐνης!

Για να μην προπονείστε χωρίς αποτελέσματα, μπορεί να είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε ένα ζαχαρούχο ποτό ή μια μπάρα μούσλι πριν την προπόνηση και κάτι παρόμοιο μετά. Μετά την προπόνηση, θα πρέπει επίσης να συμπληρώνετε με πρωτεΐνη, είτε σε μια μπάρα μούσλι είτε σε ένα ρόφημα.

Αν αισθάνεστε "επίπεδους" τους μύες σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή θέλετε το κάτι παραπάνω, μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε με κρεατίνη.