Γιόγκα - 5 τυπικά λάθη

Η γιόγκα θα είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση την πρώτη φορά, όπου όλες οι προσπάθειες αναλώνονται στις ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευλυγισίας. Αλλά κάθε πρακτική κάνει το τέλειο και αυτό ισχύει και για τη γιόγκα. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις ασκήσεις και η ρουτίνα εγκαθίσταται, το θέμα είναι να εξετάζετε τυχόν μικρά λάθη. Η 100% τελειότητα σπάνια επιτυγχάνεται στη γιόγκα, ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση. Τα παρακάτω είναι τυπικά λάθη της γιόγκα, μερικά από τα οποία μπορεί να αναγνωρίζετε;

Τυπικά λάθη γιόγκα 

Όταν ασκείσαι στη γιόγκα χωρίς να κοιτάς τα λάθη σου και χωρίς να προσπαθείς να τα διορθώσεις, η φόρμα και η συνείδησή σου θα υποφέρουν. Επιπλέον, μειώνετε τα οφέλη σας και αυξάνετε τον κίνδυνο τραυματισμού. 

Αν νομίζετε ότι η γιόγκα είναι πολύ δύσκολη και μόνο για ευλύγιστους ανθρώπους, κάνετε λάθος. Η γιόγκα είναι για όλους και κάνει καλό σε όλους. Το θέμα είναι η εξάσκηση και η επιμονή, το να βλέπεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις.

Ακολουθούν τα πέντε πιο τυπικά λάθη της γιόγκα.

#1 Κρατάς την αναπνοή σου

Η έλξη είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της γιόγκα. Με αυτό εννοείται ότι πρέπει να αναπνέετε ήρεμα και βαθιά κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Στην έντονη εξάσκηση, υπάρχει η τάση να κρατάτε την αναπνοή σας ή να αναπνέετε πολύ γρήγορα για να περάσετε τις ασκήσεις. Μπορείτε να αντέξετε περισσότερο, αν οι μύες οξυγονώνονται βέλτιστα, μέσω της ήρεμης αναπνοής.

Μια καλή βαθιά αναπνοή γίνεται ως εξής: συγκεντρωθείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, γεμίστε το στομάχι σας με αέρα και αφήστε τον να διαρρεύσει ήσυχα από το στόμα σας, ενώ αδειάζετε εντελώς τους πνεύμονές σας.

#2 Έρχεστε στη γιόγκα, κατευθείαν από το δείπνο

Αν το μάθημα γιόγκα γίνεται το βράδυ, φάτε ένα ελαφρύ γεύμα με καλή ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων μια ώρα πριν από την προπόνησή σας. Μπορείτε να καταστρέψετε την προπόνησή σας αν έρχεστε κατευθείαν από το δείπνο γεμάτοι. Κάποιες από τις ασκήσεις θα είναι εντελώς δυσάρεστες και το σώμα σας θα ξοδεύει ενέργεια για την πέψη της τροφής, επομένως η απόδοσή σας θα μειωθεί.

#3 Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Πάντα υπάρχει εκείνο το άτομο στο μάθημα της γιόγκα που φαίνεται να έχει υπερκινητικές αρθρώσεις, χωρίς ούτε ένα κόκαλο στο σώμα του, το οποίο ταυτόχρονα εκτελεί τις ασκήσεις στην εντέλεια. Είναι δύσκολο να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί της, γιατί θέλεις να κάνεις τις ασκήσεις με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνη, ίσως και καλύτερα...

Αλλά μην συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί της, κινδυνεύεις να χάσεις το κίνητρό σου και η γιόγκα δεν έχει ως στόχο τον ανταγωνισμό, το αντίθετο μάλιστα. Η γιόγκα έχει να κάνει με την καλή μεταχείριση του σώματος και του μυαλού σας ξεχωριστά.

#4 Πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά

Σε αυτούς τους καιρούς ακούς πάντα ότι η προπόνηση ήταν καλή μόνο όταν πονάει μετά. Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφερθεί στη γιόγκα, καθώς είναι ακριβώς το αντίθετο. Η γιόγκα δεν πρέπει ποτέ να πονάει, και αν πονάει, σταματήστε αμέσως, αλλιώς κινδυνεύετε με τραυματισμό και υπερκόπωση των μυών. Η γιόγκα έχει να κάνει με το να ακούς το σώμα σου και να έχεις επίγνωση αυτού, καθώς και των σημάτων του σώματός σου.

#5 Βρίσκεστε σε λάθος μέρος

Οι ασκήσεις της γιόγκα είναι πολύ περίπλοκες στην αρχή, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε πώς ο εκπαιδευτής εκτελεί τις ασκήσεις, αν είστε τοποθετημένοι μακριά στο πλάι ή πίσω.

Αντί αυτού, σταθείτε στη δεύτερη πίσω σειρά στη μέση. Αυτός θα είναι ο βέλτιστος χώρος στο δωμάτιο.

Γιατί να εξασκηθείτε στη γιόγκα; 

Γίνεται πολύς λόγος για την ψυχική μας υγεία, και αν αυτός είναι ένας τομέας εστίασης για εσάς, όπως θα έπρεπε να είναι για όλους, η γιόγκα είναι ένα τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε. Εν ολίγοις, η γιόγκα κάνει καλό στο μυαλό. 

Αν και πρόκειται για σωματικές ασκήσεις όπου χρησιμοποιείτε το σώμα σας για να ισορροπήσετε, αυτή η ισορροπία κατευθύνεται στο μυαλό. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να μάθετε να χαλαρώνετε καλύτερα και να ελέγχετε την αναπνοή σας. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αναπαύεστε περισσότερο στον εαυτό σας. 

Αυτό συμβαίνει επειδή έρχεστε σε επαφή με το σώμα σας με το σωστό ρυθμό. Είναι επίσης μια δραστηριότητα που είναι αρχαία ακριβώς επειδή λειτουργεί, και έτσι είναι κάτι που χρησιμοποιείται από όλους, από τους πάσχοντες από άγχος που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους μέχρι τους επαγγελματίες αθλητές που πρέπει να διορθώσουν κάποια πράγματα στο σώμα τους.

Η γιόγκα σας κάνει επίσης πιο δυνατούς σχεδόν όλους τους μυς του σώματός σας. Παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται τόσο δύσκολο, είναι σίγουρα κάτι όπου γυμνάζετε τους μυς σας. Παρόλο που δεν θα αποκτήσετε τεράστιους μύες από τη γιόγκα, θα είστε σε θέση να κάνετε εντελώς νέα πράγματα με αυτή τη μορφή άσκησης. 

Συνδυάστε τη γιόγκα με άλλες μορφές άσκησης

Η γιόγκα συνδυάζεται εξαιρετικά με άλλες μορφές άσκησης και προπόνησης. Για παράδειγμα, το τρέξιμο, όπου η γιόγκα ενισχύει πραγματικά το τρέξιμό σας, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Μπορεί επίσης να είναι προπόνηση δύναμης, όπου η δύναμη των μυών σας θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει τις ασκήσεις γιόγκα. 

Γενικά, είναι καλύτερο να κάνετε γιόγκα μετά το τρέξιμο ή την προπόνηση με βάρη, αν θέλετε να κάνετε όλη την προπόνησή σας την ίδια μέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρέχετε ή να κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης ορισμένες ημέρες και να κάνετε γιόγκα άλλες. Παρέχει επίσης μια καλή ποικιλία και ισορροπία στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τους μύες του σώματός σας. 

Αν σας έχει αρχίσει να σας ενδιαφέρει η γιόγκα ή ίσως ήδη ασκείστε στη γιόγκα, διαθέτουμε μια τεράστια γκάμα εξοπλισμού γιόγκα - ελέγξτε την.