Μείνετε ήρεμοι και ζήστε περισσότερο

Μείνετε ήρεμοι και ζήστε περισσότερο

Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι, ήρεμοι και σκεπτόμενοι και καλοί στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους, ζουν περισσότερο από εκείνους που έχουν λιγότερο θετική προσωπικότητα που μαστίζεται από νευρικότητα, θυμό ή άγχος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών που βασίζονται σε 50 χρόνια παρατήρησης Αμερικανών ανδρών και γυναικών. Η επιδίωξη συναισθηματικής σταθερότητας και ένας ευσυνείδητος και ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, στην αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και, κυρίως, στη σημαντική αύξηση της μακροζωίας.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, οι οποίοι αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε συνολικά 2.459 υγιή άτομα που συμμετείχαν στη Διαχρονική Μελέτη Γήρανσης της Βαλτιμόρης του 1958.

Αυτά τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες (οι οποίοι ήταν μεταξύ 17 και 98 ετών εκείνη τη στιγμή), αποτέλεσαν τη βάση για τη σύγκριση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της μακροζωίας των 943 συμμετεχόντων στη μελέτη που πέθαναν κατά τη διάρκεια της 50ετούς περιόδου μελέτης.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τη γενική δραστηριότητα και τη συναισθηματική σταθερότητα, έζησαν συνήθως 2-3 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ήταν κάτω του μέσου όρου με βάση τις ίδιες παραμέτρους.

Πηγή: Psychosomatic Medicine