Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς αρωματικά που κάνουν το φαγητό σας συναρπαστικό. Τα μπαχαρικά προάγουν την υγεία με τον δικό τους τρόπο. Πολλά από αυτά είναι γνωστά για τις καταπληκτικές τους ιδιότητες και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Το σκόρδο είτε το αγαπάτε είτε το μισείτε, αλλά το σκόρδο είναι φανταστικό και έχει αντιπηκτική δράση, αποτρέποντας την ασβεστοποίηση και τους θρόμβους στο αίμα. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και μπορεί να εξουδετερώσει τους μύκητες στο έντερο. Το σκόρδο θεωρείται επίσης ότι έχει μειωτική επίδραση στα καρκινογόνα.
Τα λευκά κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συντηρητική επίδραση στον οργανισμό και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν έχουν περιγραφεί τραυματισμοί ή παρενέργειες από το σκόρδο, αν και έχει μια ελαφρώς έντονη οσμή.
Το ισχυρό φρούτο αγαπιέται και φοβάται για την έντονη γεύση του.
Το τσίλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, και πιστεύεται ότι έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος.
Ο καρπός του τσίλι περιέχει επίσης την ουσία καψαϊκίνη, η οποία είναι αυτή που προκαλεί την αίσθηση καψίματος στο στόμα όταν τρώμε καυτερό τσίλι.
Η ουσία διεγείρει τα νεύρα στη στοματική κοιλότητα και στη γλώσσα που φυσιολογικά ανταποκρίνονται στη θερμότητα και τον πόνο, οπότε ο εγκέφαλος νομίζει ότι καίει το στόμα. Όταν αρχίζετε να ιδρώνετε και κοκκινίζετε στο κεφάλι από την κατανάλωση ενός καυτερού τσίλι, το σώμα σας προσπαθεί στην πραγματικότητα να δροσιστεί με την εφίδρωση και την αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα.
Σε περιόδους γύρης, το τσίλι μπορεί να είναι ένας αγαπημένος βοηθός, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις όπως τα φραγμένα ιγμόρεια και οι αεραγωγοί. Είναι επίσης καλό για την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας.
Αυτό το βότανο είναι γεμάτο σίδηρο, ο οποίος είναι καλός για τις διαταραχές της ουροδόχου κύστης, τις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και τις ελλείψεις μετάλλων. Απλά πασπαλίστε μια μεγάλη χούφτα πάνω από το δείπνο σας.
Η περσίλα είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τον ενοχλητικό σύντροφο του σκόρδου: την αναπνοή σκόρδου. Γι' αυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα να συνοδεύετε τα πιάτα σας με σκόρδο με φρέσκο μαϊντανό.
Το κονδυλώδες τζίντζερ είναι ένα πραγματικό θαυματουργό φάρμακο! Εκτός από την υπέροχη γεύση του, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στο κρυολόγημα, τη ναυτία και τα στομαχικά προβλήματα. Έχει ωραία γεύση, δυνατή και φρέσκια, γεγονός που το καθιστά τακτικό συστατικό κυρίως στις ασιατικές κουζίνες.
Το τζίντζερ διατίθεται σε όλες τις μορφές, ως συμπληρώματα, σκόνη, τουρσί, στερεά, υγρά κ.λπ. Αλλά ο ευκολότερος τρόπος για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του τζίντζερ είναι να τρίψετε ή να κόψετε την ωμή ρίζα σε βραστό νερό, να προσθέσετε λίγο μέλι και να πιείτε το μείγμα ως τσάι. Επιπλέον, νέες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τζίντζερ μπορεί να καταπραΰνει τη ναυτία που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο.
Όπως πολλά άλλα βότανα, ο βασιλικός είναι γεμάτος βιταμίνη C και έχει ευεργετική επίδραση στο βήχα και την πέψη. Ο βασιλικός ενισχύει επίσης το νευρικό σύστημα και θεωρείται αφροδισιακό.
Το βασιλικό είναι κλασικό τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική κουζίνα, αν και χρησιμοποιούνται κάπως διαφορετικά είδη. Λειτουργεί καλά ως πασπάλισμα σε όλα τα είδη, από πίτσα μέχρι επιδόρπιο, αλλά προσφέρεται και ως κύριο συστατικό.
Το Karry είναι ένα μικτό μπαχαρικό που προέρχεται από την Ινδία. Σε ένα μείγμα μπορεί να περιέχονται έως και 20 διαφορετικά μπαχαρικά: ο αντιοξειδωτικός κουρκουμάς, το τζίντζερ, η κανέλα, ο κόλιανδρος, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο κ.λπ. Στην Ινδία, είναι σύνηθες να αναμειγνύεις το δικό σου κάρυ.
Όταν χρησιμοποιείται, το κάρυ συνήθως πρώτα "καίγεται" με λίγο λίπος για να αναδείξει τη γεύση του.
Το καρύδι έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα τρόφιμο με μακράν ένα από τα υψηλότερα φυσικά επίπεδα διαιτητικών ινών. Η κίτρινη χρωστική ουσία στο κάρυ, που προέρχεται από τον κουρκουμά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας. Αυτός είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να κάνετε το φαγητό σας πιο πικάντικο, το κάρυ έχει υπέροχη γεύση και ζεσταίνει το σώμα σας.