Φάτε τσίλι για την υγεία

Τρώτε τσίλι για την υγεία

Το τσίλι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να είναι απλώς μια φλογερή προσθήκη σε εξωτικά πιάτα. Το τσίλι είναι πραγματικά ισχυρό για την υγεία σε πολλά μέτωπα. Και όταν συνδυάζεται με σκόρδο ή/και τζίντζερ, θα κάνετε μια επιπλέον χάρη τόσο στους γευστικούς σας κάλυκες όσο και στην υγεία σας.

Μελλοντική απώλεια βάρους
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο - σύμφωνα με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη φροντίδα του σώματος και τη σωματική κουλτούρα - έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα του τσίλι να ενισχύει το μεταβολισμό του οργανισμού. Γεγονός που σημαίνει ότι το τσίλι έχει μια συγκεκριμένη αδυνατιστική δράση. Πρόκειται για την ουσία καψαϊκίνη που απλά ανεβάζει τους λέβητες του οργανισμού και αυξάνει την παραγωγή θερμότητας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση τριών γευμάτων τσίλι την εβδομάδα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά/έτος. Και η απώλεια θα προέλθει κυρίως από τα πλεονάζοντα αποθέματα λίπους.

Το τσίλι διώχνει τον πόνο
Αλλά η καψαϊκίνη μπορεί να κάνει περισσότερα! Στην ουσία αυτή αποδίδεται η ανακουφιστική δράση του τσίλι. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι το τσίλι ουσιαστικά "μουδιάζει" τα αισθητήρια νευρικά κύτταρα σε βαθμό που τα κάνει λιγότερο ικανά να καταγράψουν πόνο.

Μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές αναμένουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν παυσίπονα δισκία τσίλι και κρέμα τσίλι. Τα δισκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πονοκεφάλους, έλκη και αρθρίτιδα, ενώ η κρέμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία/ανακούφιση του μυϊκού πόνου, των εγκαυμάτων και της ψωρίασης. Στη Δανία, επίσης, το τσίλι στοχεύεται ως παυσίπονο. Το Κέντρο Αισθητικοκινητικής Αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου του Aalborg συμβάλλει θετικά σε αυτόν τον τομέα της έρευνας.

Το τσίλι ως προληπτικό του καρκίνου
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι το τσίλι προλαμβάνει ορισμένους καρκίνους. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε κάποια πρόληψη δύο καρκίνων, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το τσίλι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο είναι λιγότεροι σε χώρες όπου το καυτερό τσίλι αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ικανότητα του τσίλι να προλαμβάνει τον καρκίνο.

Άλλα οφέλη
Το πάρτι για την υγεία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η κατανάλωση πολλών φρέσκων τσίλι και κόκκινων πιπεριών, για παράδειγμα, σας προσφέρει επίσης πολλή βιταμίνη C. Γι' αυτό λέγεται ότι προλαμβάνουν το κρυολόγημα, τη γρίπη και τη γρίπη. Το τσίλι έχει επίσης την ικανότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς ότι το τσίλι μπορεί να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος και ότι το τσίλι έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση των γυναικών πριν από την έμμηνο ρύση. Με άλλα λόγια, τα τσίλι εξουδετερώνουν το "προεμμηνορροϊκό σύνδρομο", γνωστό και ως PMS.

Η εξήγηση για αυτό το παρεπόμενο όφελος λέγεται ότι μετά την κατανάλωση τσίλι, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες που δίνουν ένα χαλαρό αίσθημα ευτυχίας. Ένα πολύ φυσικό χάπι τσίλι.

Υγιεινός ασιατικός θαυματουργός συνδυασμός
Σε πολλά πιάτα με τσίλι, ειδικά στα ταϊλανδέζικα πιάτα g σε άλλα ανατολίτικα φαγητά, περιλαμβάνονται επίσης σκόρδο και τζίντζερ, γεγονός που κάνει την απόλαυση ακόμα μεγαλύτερη - και πιο υγιεινή!

Ο μαϊντανός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προλαμβάνει τον καρκίνο, προλαμβάνει το στρες και αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Η αναφορά στα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία θα μπορούσε εύκολα να γεμίσει ένα ολόκληρο άρθρο.

Για την ώρα, θα αναφέρω μόνο με την επισήμανση των κύριων πλεονεκτημάτων αυτής της εξαιρετικά υγιεινής ρίζας. Το τζίντζερ έχει μειωτική επίδραση στην αρτηριακή πίεση καθώς και εξαιρετική ικανότητα να μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ έχει μια ορισμένη ανασταλτική επίδραση στα βακτήρια και τους ιούς. Ως εκ τούτου, η ρίζα θεωρείται ικανή να προλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα κρυολογήματα.

Επιπλέον, το τζίντζερ έχει καλή επίδραση κατά ορισμένων μορφών αρθρίτιδας, της ναυτίας, της ναυτίας (συμπεριλαμβανομένης της πρωινής ναυτίας / ναυτίας εγκυμοσύνης) και των πονοκεφάλων.