8 συμβουλές - βρείτε χρόνο για άσκηση στην καθημερινή ζωή

Η μέρα και η δουλειά καλούν και πάλι, και είναι η έναρξη του σχολείου για τους μικρούς και τους μεγάλους.

Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή περίοδο διακοπών, όπου υπήρχε άπλετος χρόνος για όλα όσα θέλετε, τώρα ξαφνικά δεν υπάρχει πια τόσο καλός χρόνος. ⏱
Πρέπει να ετοιμάσετε τα γεύματα, να πάτε τα παιδιά στο σχολείο, να κάνετε τη δουλειά σας, να κάνετε τα ψώνια σας, να πάρετε τα παιδιά, να φτιάξετε το δείπνο σας, να τα πλύνετε και να τα βάλετε για ύπνο - ουφ! 

Σε μια πολυάσχολη ζωή, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο και να δώσετε προτεραιότητα στην εκπαίδευση. Αλλά δεν ωφελεί - η άσκηση κάνει καλό σε εσάς και στο σώμα σας. Γι' αυτό σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς να βρείτε χρόνο για μια αποτελεσματική προπόνηση σε μια πολυάσχολη μέρα. 

1. Κάνετε βραχυπρόθεσμη άσκηση με υψηλή επίπτωση

Λίγα λεπτά άσκησης είναι καλύτερα από τη μη άσκηση. 3x10 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετά, αν μόνο η ένταση και ο ρυθμός είναι αρκετά υψηλοί. Έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά το χρόνο που δαπανάται.

2. Δώστε προτεραιότητα στην εκπαίδευσή σας

Όλα έχουν να κάνουν με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Αν προσπαθήσετε να αθροίσετε τις ώρες που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα εκπλαγείτε από το πόσο χρόνο ξοδεύετε στην πραγματικότητα. Κάποιο μέρος αυτού του χρόνου θα μπορούσε να αφιερωθεί στην άσκηση - αλλά θα πρέπει να υπάρχει και χρόνος για χαλάρωση.
Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην άσκηση στην καθημερινή σας ζωή.

3. Προγραμματίστε την προπόνησή σας

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το να αφιερώνετε χρόνο, γράφοντας στο ημερολόγιό σας πού και πότε θα γυμναστείτε, κάνει μεγάλη διαφορά. Αλλά να είστε ρεαλιστές, γιατί αν ξεκινήσετε ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα προπόνησης, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξετε σε αποτυχία. Για παράδειγμα, προγραμματίστε 3x20 λεπτά. ανά εβδομάδα.

4. Κάντε την άσκησή σας φυσικό μέρος της καθημερινότητάς σας

Προγραμματίζοντας την προπόνησή σας σε μικρά βήματα και με εφικτούς στόχους, μπορείτε να χτίσετε καλές και λογικές συνήθειες με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε η προπόνηση να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας, και τελικά να γίνει ένα φυσικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας που ξαφνικά δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό.

5. Βεβαιωθείτε ότι η προπόνησή σας είναι διασκεδαστική και συναρπαστική

Η επιθυμία είναι αυτή που οδηγεί στη δουλειά - και ως εκ τούτου η εκπαίδευσή σας θα πρέπει επίσης να είναι διασκεδαστική και παρακινητική. Βρείτε μια μορφή άσκησης που να σας φαίνεται διασκεδαστική, συναρπαστική και παρακινητική και σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να δώσετε προτεραιότητα στην προπόνησή σας.
Μπορείτε επίσης να διαφοροποιήσετε την προπόνησή σας, ώστε να μην είναι κάθε φορά η ίδια.

6. Δεσμευτείτε

Βρείτε έναν φίλο ή έναν γνωστό που θα σας δεσμεύσει και θα σας κάνει να ξεκινήσετε τα τακτικά ραντεβού. Ένας συνεργάτης προπόνησης σας δίνει επίσης επιπλέον κίνητρο, επειδή μπορείτε να κάνετε προπόνηση και να πιέσετε ο ένας τον άλλον.

7. Αφιερώστε χρόνο ταξιδιού στην άσκηση (αν είναι δυνατόν)

Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή από και προς τη δουλειά σας προπόνηση. Πάρτε το ποδήλατό σας ή φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και φέρτε μια αλλαξιά ρούχα στη δουλειά. Μπορείτε επίσης να πάρετε το λεωφορείο για να πάτε στη δουλειά και να τρέξετε στο σπίτι. Αν μένετε μακριά από τη δουλειά σας, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο/τραίνο για ένα μέρος της διαδρομής και να διανύσετε το υπόλοιπο με ποδήλατο/τρέξιμο.

8. Πάρτε τις σκάλες

Όποτε βρίσκεστε μπροστά στην επιλογή ανάμεσα σε σκάλες ή ασανσέρ/κυλιόμενες σκάλες, επιλέξτε τις σκάλες! Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό μέχρι τις σκάλες, ή αν δεν έχετε χρόνο, τρέξτε μέχρι τις σκάλες.
Αν έχετε σκάλες στη δουλειά σας, μπορείτε επίσης να κάνετε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να κάνετε μια προπόνηση στις σκάλες με ένα σπριντ μέχρι τις σκάλες.

Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές μας για να κάνετε την καθημερινότητά σας ενεργή, όπου η άσκηση και η προπόνηση αποτελούν προτεραιότητα.