Βελτιστοποιήστε το στυλ τρεξίματός σας

Το στυλ που αρέσει είναι κάτι πολύ ατομικό από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν τόσα στυλ τρεξίματος όσα και οι άνθρωποι στη Γη. Κάποιοι τρέχουν γρήγορα, κάποιοι αργά, κάποιοι βαριά και κάποιοι ελαφρά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στυλ τρεξίματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όταν τρέχετε, για παράδειγμα για να αποφύγετε τραυματισμούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα της βελτιστοποίησης του στυλ τρεξίματός σας θα μπορούσε να είναι η επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων από το τρέξιμό σας.

Υπάρχουν ορισμένα κλασικά παραδείγματα στυλ τρεξίματος που πρέπει να αποφεύγετε:


"Το βαρύ στυλ τρεξίματος": Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός βαρύ δρομέα είναι ότι μπορείτε να ακούσετε βαριά, τεταμένα βήματα να έρχονται από πολύ μακριά. Ένας κανόνας για το τρέξιμο: "Αν ακούτε τα βήματά σας όταν τρέχετε, τρέχετε πολύ βαριά". Οι μύες και οι αρθρώσεις σας δεν είναι φτιαγμένοι για τους σκληρούς κραδασμούς που διαπερνούν το σώμα σας με το βαρύ τρέξιμο. Το "βαρύ στυλ τρεξίματος" παρατηρείται συχνότερα σε μεγαλόσωμους δρομείς, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζεται και σε μικρούς δρομείς των 50 κιλών.


Αποφύγετε το "βαρύ στυλ τρεξίματος": Σκεφτείτε σαν νίντζα. Σκεφτείτε τις προσγειώσεις σας με τα πόδια σας έτσι ώστε κάθε βήμα να χτυπάει στο έδαφος με μια κυλιόμενη κίνηση, με τη φτέρνα να χτυπάει πρώτη στο έδαφος. Αν ακούτε μουσική, καλό είναι να την απενεργοποιείτε περιστασιακά για να δείτε αν θα πετύχετε ένα ήσυχο στυλ τρεξίματος.

"Ο πρόθυμος δρομέας": Αν δεν είστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, μερικές φορές θα χρειαστεί να τρέξετε για τη ζωή σας. Όμως, καθώς οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να εκτελεί όλα όσα μπορούν να σηκώσουν το πλαίσιο και τα χαλινάρια. Ένας κανόνας για το τρέξιμο: "Αν το πόδι σας φτάνει πιο έξω από το γόνατό σας όταν τρέχετε, καταπονείτε το σώμα σας και δεν επιτυγχάνετε το βέλτιστο στυλ τρεξίματος". Αν τρέχετε με το "πρόθυμο στυλ τρεξίματος", στην πραγματικότητα επιβραδύνετε το σώμα σας όταν προσγειώνεστε στο υπερτεταμένο πόδι σας.

Αποφύγετε το "πρόθυμο στυλ τρεξίματος": Σκεπτόμενοι τις προσγειώσεις σας με τα πόδια σας: τοποθετήστε το πόδι σας, σε κάθε προσγείωση, ακριβώς κάτω από το κέντρο βάρους του σώματος. Σκύψτε ελαφρώς προς τα εμπρός και χρησιμοποιήστε την αιώρηση των γοφών σας για να ανασηκώσετε ελαφρώς τα γόνατά σας. Συνηθίστε να προθερμαίνετε το σώμα σας πριν τρέξετε κάνοντας μερικές ελαφρές ασκήσεις, όπως ψηλά γόνατα και μικρές κλωτσιές στην πλάτη. Κάντε και τις δύο ασκήσεις για περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν από κάθε τρέξιμο. Αυτό θα ζεστάνει τα πόδια σας και θα αποτρέψει την κούραση.

"Το στυλ τρεξίματος με αιώρηση": Εκτός αν επευφημείτε τους θεατές σε ένα αθλητικό γεγονός, τα χέρια σας δεν χρειάζεται να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σας με αιώρηση κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Ταυτόχρονα, τα πόδια σας δεν πρέπει να πλησιάζουν τους γλουτούς σας ούτε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Βασικός κανόνας κατά το τρέξιμο: "Το σώμα καταπονείται εύκολα από ξαφνικές και άγριες κινήσεις κατά τη διάρκεια ενός εξαντλητικού τρεξίματος". Επομένως, είναι σημαντικό, αν θέλετε να λάβετε υπόψη σας το σώμα σας, να μην κάνετε ξαφνικά κύματα ή να μην εμφανίζεστε στο τρέξιμο με τα χέρια σας να ανεμίζουν πάνω από το κεφάλι σας.


Αποφύγετε το "αιωρούμενο στυλ τρεξίματος": Επιτυγχάνοντας έναν καλό ρυθμό στο στυλ τρεξίματος στον οποίο το σώμα σας θα συνηθίσει. Ένας καλός ρυθμός τρεξίματος μπορεί να είναι 85 έως 95 στροφές (πόσες φορές το δεξί σας πόδι χτυπάει το έδαφος) ανά λεπτό. Ένας εύκολος τρόπος για να το υπολογίσετε αυτό είναι να μετράτε κάθε φορά που το δεξί σας πόδι χτυπάει το έδαφος, να το πολλαπλασιάζετε με το 2 και θα έχετε το νήμα του 1 λεπτού.

Πηγή/Έμπνευση: Triathlete Europe