Στρατιωτικός Τύπος

Ο Στρατιωτικός Τύπος είναι μια βασική άσκηση που γυμνάζει αυτούς τους μύες:

  • Το μπροστινό και μεσαίο τμήμα του δελτοειδούς (ο μυς που σχηματίζει το στρογγυλεμένο περίγραμμα του ώμου)
  • Τρικέφαλοι
  • Το ανώτερο τμήμα του μείζονος και του ελάσσονος θωρακικού μυός (ο μεγάλος και ο μικρός θωρακικός μυς)
  • Το ανώτερο τμήμα του τραπεζοειδούς μυός (ένας μυς που εκτείνεται από το πίσω μέρος του κρανίου και κάθετα προς τα κάτω σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης μέχρι έναν από τους τελευταίους θωρακικούς σπονδύλους)
  • Προσωρινός μυς (ένας μυς που προέρχεται από την επιφάνεια της 1ης έως 8ης πλευράς του θώρακα)

Οδηγός για τον στρατιωτικό Τύπο:

  1. Σταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά
  2. Πιάστε την μπάρα με λαβή πάνω από το χέρι και αφήστε την να ακουμπήσει στο πάνω μέρος του στήθους σας
  3. Αναπνεύστε και σπρώξτε την μπάρα ευθεία προς τα πάνω
  4. Αναπνεύστε όταν η μπάρα είναι πάνω από το κεφάλι
  5. Επαναλάβετε την άσκηση π.χ. 15x3

Σημαντικό για το Military Press: Προσέξτε να μην ταλαντεύεται πολύ η πλάτη σας. Τόσο η πρέσα πλάτης όσο και η στρατιωτική πρέσα ασκούν μεγάλη πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οπότε πρέπει να είστε σε καλή φόρμα πριν κάνετε αυτή την άσκηση και να μην έχετε προβλήματα στον αυχένα. Σήμερα υπάρχουν πολλά εξαιρετικά μηχανήματα που δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τον αυχένα, είναι απλά δυνατό να βρείτε καλές εναλλακτικές λύσεις για αυτές τις δύο βασικές ασκήσεις. 

Καλές συμβουλές για το Military Press: Αν θέλετε να καταπονήσετε λίγο περισσότερο το μπροστινό μέρος του δελτοειδή (ο μυς που σχηματίζει το στρογγυλεμένο περίγραμμα του ώμου), μπορείτε να τοποθετήσετε τους αγκώνες λίγο πιο μπροστά. Αν θέλετε να γυμνάσετε το μεσαίο τμήμα του δελτοειδούς πιο έντονα, μπορείτε να μετακινήσετε τους αγκώνες λίγο πιο έξω στο πλάι.

Μικρή λαβή, αγκώνες προς τα εμπρός: γυμνάζει κυρίως το μπροστινό τμήμα του δελτοειδή (ο μυς που σχηματίζει το στρογγυλεμένο περίγραμμα του ώμου) και το άνω τμήμα του μείζονος και του ελάσσονος θωρακικού μυός (ο μεγάλος και ο μικρός σκελετικός μυς που συνδέουν τη σπονδυλική στήλη με την ωμοπλάτη)

Διαπλατυσμένη λαβή, με τους αγκώνες στο πλάι: Γυμνάζει κυρίως τον μπροστινό και μεσαίο δελτοειδή (ο μυς που σχηματίζει το στρογγυλεμένο περίγραμμα του ώμου)

Αυτή η άσκηση είναι ταυτόχρονα άσκηση για τους ώμους, τους τρικέφαλους και το στήθος.